Nebojša Krstić u sukobu interesa?

Odbor za rešavanje o sukobu interesa pokrenuo je postupak protiv savetnika predsednika Srbije Nebojše Krstića, potvrđeno je za B92.

Izvor: B92

Sreda, 25.11.2009.

14:25

Default images

Kako nam je objašnjeno, Odbor je još početkom meseca doneo zaključak da postoji sumnja da je Krstić povredio odredbu zakona o sukobu intersa, koja se odnosi na prenošenje upravljačkih prava u privatnoj firmi. U Predsedništvu Srbije tvrde, međutim, da je Krstić ta prava preneo još pre četiri godine.

Postupak protiv savetnika Srbije pokrenut na osnovu poslaničkog pitanja, koje je u Skupštini postavio Miroslav Markićević iz Nove Srbije.

Koja je to upravljačka prava Nebojša Krstić bio u obavezi da prenese, u Odboru za sprečavanje sukoba interesa, koji je protiv njega pokrenuo postupak, nisu mogli da nam kažu, jer je imovina javnih funkcionera tajni podatak.

Opšte je, međutim, poznato, a piše i na sajtu Predsedništva, da je Krstić vlasnik marketinške agencije.

Poslanik Nove Srbije Miroslav Markićević, čije je pitanje u parlamentu Odboru bio povod da se pozabavi Krstićem, kaže da ga konkretno zanima pod kojim su uslovima Krsić, ali i još neki ljudi iz DS-a koji su na javnim funkcijama, kako tvrdi, sklapali poslove sa javnim preduzećima.

Markićević takođe i citira delove iz izveštaja odbora za sprečavanje o sukobu interesa.

“Oni kažu da uvidom u takozvanu imovinsku karticu iz 2001. godine, oni su utvrdili, recimo ovde konkretno za Nebojšu Krstića, da je on na javnoj funkciji, dakle savetnik je predsednika Republike, a uvidom na sajt Agencije za privredne registre, gde je on registrovan kao stopostotni vlasnik ‘Nova communications’ marketinške kompanije, i iz toga se vidi koliki je on prihod imao 2005. godine", rekao je Markićević.

“Ja mislim da je on sve ove godine savetnik predsednika Republike, što znači da je bio u sukobu interesa sve ove četiri godine”, naveo je on.

U kabinetu predsednika tvrde, međutim, da je Tadićev savetnik Nebojša Krstić još 2005. godine preneo upravljačka prava u svojoj privatnoj firmi, pa uopšte ne vide osnov za sumnju da bi mogao biti u sukobu interesa. Istu priču ponavlja i portparolka DS-a Jelena Trivan.

“Kad je reč o ovom konkretnom slučaju, pretpostavljam da odbor nije imao dovoljno informacija i saznanja. Pomenuti gospodin Nebojša Krstić, savetnik predsednika države je još 2005. godine, 7. marta, preneo svoja upravljačka prava”, rekla je ona.

“U svakom slučaju, stranačka je politika da ne podržavamo i ne dopuštamo da iko bude u sukobu interesa, a gospodin Krstić to nije”, kazala je Trivanova.

Medijima je dostavljen i faksimil sa dokazom o prenosu upravljačkih prava.

Taj dokument je zaveden u Agenciji za privredne registre pod rednim brojem 4249-1/2005.

Podsetimo, Odbor za rešavanje o sukobu interesa nedavno je pokrenuo postupak i protiv ministra energetike Petra Škundrića, jer istovremeno sedi i u Skupštini akcionara NIS-a, ali su i on i drugi članovi vlade tvrdili da sukoba interesa zapravo nema, za šta postoje i dokazi, i da Odbor očigledno ne raspolaže pravim informacijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: