Izbor novog patrijarha 22. januara

Izborni sabor Srpske pravoslavne crkve, na kome će biti izabran novi patrijarh, održaće se 22. januara 2010. godine, odlučio je Sinod SPC.

Izvor: B92

Sreda, 25.11.2009.

13:14

Default images

U javnosti se kao favoriti za novog poglavara pominju oni koji su najviše eksponirani. Prema Ustavu SPC, uslove ispunjavaju svi oni koji imaju više od pet godina eparshijskog staža, što znači da ih prema Ustavu SPC ima preko 30.

Odluku o datumu održavanju izbornog sabora, odnosno crkvene skupštine, doneo je na današnjoj sednici Sinod srpske pravoslavne crkve, odnosno crkvena Vlada.

Iako je vladika bački Irinej pominjao maj kao mesec održavanja Izbornog sabora, ipak je odlučeno da se poštuje crkveni ustav koji nalaže da se novi patrijarh izabere u roku od tri meseca dana od smrti patrijarha.

Jovan Janjić, novinar NIN-a i dobar poznavalac prilika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi kaže da bi to mogao da bude znak da neće biti pokušaja izmene načina izbora patrijarha.

To znači da će se i novi patrijarh birati na apostolski način.

Naime, među 30 vladika, koliko ih ima sa preko pet godina eparhijskog staža, biraju se trojica natpolovičnom većinom.

Zatim se listići sa njihovim imenima stavljaju u koverte, nakog čega izabrani monah izvlači jedan koverat i predaje ga predsedavajućem Sabora.

On otvara koverat i čita ime 45. arhiepiskopa Pećkog, mitropolita Beogradsko-Karlovačkog, patrijarha srpskog, kako glasi puna funkcija.

Jovan Janjić kaže da je upravo zbog načina izbora teško spekulisati o tome ko bi mogao da bude novi poglavar SPC.

U javnosti se već neko vreme kao glavni kandaiti pominju vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije, mitropolit Amfilohije, bački episkop Irinej i vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, kojem, međutim, u prilog ne ide njegova mladost. A kako piše list "Blic", glavni kandidati za patrijarha su mitropolit Amfilohije, vladike zvorničko-tuzlanski Vasilije i zahumsko-hercegovački Grigorije i bački episkop Irinej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: