Za bolju saradnju SAD i Indije

Američki predsednik Barak Obama i indijski premijer Manmohan Singh dogovorili su se o boljoj saradnji u razmeni informacija bezbednosnih i obaveštajnih službi.

Izvor: B92

Utorak, 24.11.2009.

20:33

Default images

Singh se založio za poboljšanje saradnje s Vašingtonom u borbi protiv terorizma a Obama je rekao da je odnos SAD i Indije jedan od "definišućih odnosa" 21. veka. Oba lidera su brzo prešla preko problema obavezivanje na smanjenje emisije štenih gasova uoči konferencije o klimatskim promenama u Kopenhagenu, iako je Obama rekao da su korak bliže uspešnom ishodu.

Obama je rekao i da nije posao SAD da intervenišu i rešavaju problem napetih odnosa Indije i Pakistana, ali da će SAD uraditi šta mogu kako bi se osiguralo da se obe te zemlje osećaju bezbedno ne bi mogle da se usredsrede na unutrašnji razvoj.

Povodom bezbednosnih pitanja, Obama je rekao da su SAD i Indija prirodni saveznici.

"I jedni i drugi uviđamo da je naš središnji cilj da ostvarimo mir i bezbednost za sve narode u regionu, ne samo za jednu ili drugu zemlju", rekao je američki predsednik.

Navodeći da su SAD najveći trgovinski partner Indije, Obama je rekao da bi proširivanje tih veza stvorilo neophodna radna mesta u obe zemlje dok vlade nastavljaju da podstiču svoje ekonomije pogođene svetskom ekonomskom krizom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: