"Ptica Robot" dobila ime

Ptica Robot, postavljena ispred zgrade beogradske opštine Vračar u okviru obrazovne kampanje za zaštitu životne sredine, dobila je novo ime Limenko Gutić.

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.11.2009.

16:39

Default images

Prvi robot koji "guta" limenke i reciklira limeni otpad pušten je u rad 3. jula, a novo ime su na osnovu konkursa izabrali stanari Vračara. Pobednici konkursa su učenici Osnovne škole "Jovan Miodragović" koji su smislili novo ime - Limenko Gutić i zato će sutra njihovoj školi svečano biti uručeni prvi ARtEko kontejneri.

Konkurs su u septembru raspisali vlasti Vračara i Udruženje građana "Sfere NO" i tada je oko četiri stotine đaka četvrtog razreda osnovnih škola sa područje ove opštine obišlo "Pticu Robota".

Učenici su na konkurs slali predloge za ime ptice u vidu literarnih i likovnih radova, a desetak najzanimljivijih je izloženo u holu opštine Vračar od 9. do 25. novembra.

Autor koncepta i dizajna prvog robota za reciklažu je Biljana Biba Vicković koja je navela da su n jegovo konstruisanje pomogli inženjeri sa beogradskog Elektrotehničkog fakulteta.

"Ptica Robot" funkcioniše tako što animira prolaznika govornom porukom, a zatim otvoriti kljun u koji treba da ubaci konzervu.

Zauzvrat, prolaznik dobija tiket - zahvalnicu na kojem se nalaze poruke kako treba čuvati životnu sredinu.

Predsednik Opštine Vračar Branimir Kuzmanović, koji je pustio u rad neobičnog robota, kaže da nije bilo lako da ova ptica "sleti" ispred zgrade opštine i uveren je da će biti vredna, a projekat isplativ, jer će deca sigurno ubacivati limenke.

Izložba “Dajmo ime Ptici Robotu" i svečano uručenje ArtEKo kontejnera deo su šire kampanje pod nazivom: “Beogradske akcije reciklaže Oktopus 2" koju je ove godine pokrenulo udruženje građana "Sfera NO", a trajaće i celu narednu godinu.

Ova kampanja treba da doprinese revitalizaciji i oplemenjivanju prostora putem raznovrsnih umetničkih akcija i na kreativan način skrene pažnju na zagađenost sredine u kojoj živimo.

Dodelom ArtEko kontejnera biće pokrenute i organizovane vannastavne ekološke aktivnosti čiji je cilj da kod osnovaca razvijaju svest o dobrim društvenim navikama, kreativnosti, značaju reciklaže i očuvanju životne sredine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: