Nastavljena proizvodnja "punta"

U "Zastavi“ je obnovljena serijska proizvodnja "punta", devet dana posle požara koji je oštetio deo te fabrike.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 24.11.2009.

16:00

Default images

Delegacija šefova misija zemalja Evropske unije obišla je pogone kragujevačke fabrike automobila u kojoj je danas obnoveljena proizvodnja “punta“. Evropske diplomate tvrde da su impresionirani onim što su videli u fabrici i očekuju da će investicija “Fijata“ u Zastavu biti pozitivan signal drugim evropskim kompanijama da ulažu u Srbiju.

Ambasadori zemalja članica Evropske unije izjavili su posle obilaska pogona u “Zastavi“ da su impresionirani visokim kvalitetom proizvodnje automobila, što je, prema njihovim saznanjima, čak i viši kvalitet od proizvodnje u Italiji.

Ambasador Švedske, trenutno predsedavajuće zemlje EU, Krister Bringeus smarta da ta informacija govori dosta i o kvalitetu radne snage u Srbiji, pa je čestitao “Fijatu“ i na odluci da u toj fabrici počne proizvodnju novog modela.
Krister Bringeus u Kragujevcu (Tanjug)
“Imamo dve veoma važne direktne strane investicije u Srbiju, ’Fijat’ koji ulaže u ’Zastavu’, a druga još veća investicija je dolazak ’Ikee’, nadamo se u narednih pet godina, koja će biti još veća od ’Fijatove’, a to je ulaganje ’Ikee’ od 1,2 milijarde evra i angažovanje devet hiljada radnika. Činjenica da ’Fijat’ i ’Ikea’ veruju u Srbiju je veoma dobar znak“, ocenjuje Bringeus.

Državni sekeretar ministarstva ekonomije Nebojša Ćirić upoznao je evropske diplomate sa dugoročnim ciljem da se u fabrici proizvodi čak 200 hiljada vozila, pritom ističući da najpre treba sanirati štetu od požara.

Ćirić je naglasio da prema nezvaničnim procenama zastavinih stručnjaka šteta iznosi oko 95 miliona dinara, a troškovi sanacije biće plaćeni iz osiguranja i nekih drugih izvora.

"Sada se rade dva posla saniraju se posledice požara i nastavljen je rad na proizvodnji", rekao je Ćirić. Upitan da kaže kada će biti potpisan najavljeni aneks ugovora sa “Fijatom“, Ćirić je podsetio na nedavnu izjavu generalnog direktora italijanske fabrike automobila Serđa Markionea, koji je rekao da će to biti do kraja godine.

"Gospodin Markione je rekao da će aneks ugovora biti potpisan do kraja godine i ja verujem da će tako i biti", zaključio je Ćirić.

Šefovi misija zemalja Evropske unije pre dolaska u “Zastavu“ razgovarali su sa gradskim zvaničnicima u Kragujevcu o čemu možete čitati više u posebnoj vesti.

Nove investicije u Srbiju u mnogome će zavisiti od deblokade trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom, a punu podršku Srbija može očekivati od Španije koja će za mesec dana predsedavati Evropskoj uniji, poručuje ambasador te države u Beogradu, Havijer Ergeta.

“Proglasili smo da će prioritet u našem predsedavanju Uniji biti ubrzanje pregovora sa Srbijom, ali kao što već znate imamo problem sa jednoglasnošću u donošenju odluke o deblokadi prelaznog sporazuma“, podsetio je Ergeta.

“To je veliki politički problem i mi ćemo naporno raditi sa zemljama članicama a naročito sa jednom zemljom, kako bi počeli primenu sporazuma“, poručuje on.

Evropske diplomate posetili su i Kragujevački univerzitet kao i srednje škole u kojima su đacima i studentima govorili o značaju evropskih integracija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: