Norveška: Centrala na morsku vodu

Norveška je otvorila prototip centrale na morsku vodu koja će koristiti novu tehnologiju u proizvodnji obnovljive energije, javile su agencije.

Izvor: Beta

Utorak, 24.11.2009.

15:32

Default images

U jednoj napuštenoj fabrici na fjordovima Norveške, energetska kompanija Statkraft testiraće osmotsku centralu i novi vid energije koja bi zemljama koje imaju pristup moru omogućila da manje zavise od fosilnih goriva.

"Iako to nije dovoljno da spasemo planetu, smatramo da će osmotska energija biti značajna u planovima za proizvodnju obnovljive energije", rekao je na otvaranju generalni direktor Statkrafta Bard Mikelsen.

Osmotska centrala koristi razliku pritiska između slane i slatke vode koje su odvojene polupropustljivom membranom. Slatka voda, koja ima manju gustinu, teći će kroz membranu ka slanoj vodi, stvarajući pritisak koji uz pomoć turbine može da se transformise u energiju.

Statkraft i norveška država investirale su 150 miliona kruna za projekat centrale i istraživanja u ovoj oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: