HRV: Zaustaviti diskiriminaciju

Organizacija Hjuman rajts voč (HRV), u pismu predsedniku Srbije Borisu Tadiću, zatražila je da Vlada Srbija zaustavi diskriminaciju LBGT populacije u zemlji.

Izvor: Beta

Utorak, 24.11.2009.

15:16

Default images

U pismu koje je HRV uputio Tadiću 16. novembra poziva se srpska vlada da u potpunosti zaštiti prava lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih (LGBT) osoba.

"Homofobično nasilje u poslednjih nekoliko meseci ugrozilo je ostvarivanje osnovnih sloboda LGBT osoba. Vodeći političari bi trebalo da pokažu hrabrost u osudi mržnje i sprečavanju zlostavljanja", rekao je Boris Ditrih, direktor programa HRV za zastupanje prava LGBT osoba, koji je nedavno bio u trodnevnoj poseti Srbiji na poziv Gej strejt alijanse.

HRV je nakon posete svog predstavnika Borisa Ditriha Srbiji predložio i niz mera koje bi omogućile da se poboljša položaj LGBT osoba u Srbiji.

Ta organizacija za zaštitu ljudskih prava pozvala je u pismu srpsku vladu da sarađuje sa srpskim aktivistima za zaštitiu LGBT prava, kako bi se obezbedilo da se povorka ponosa održi 2010. bez straha od prekida nasiljem.

U saopštenju se dodaje da je ovogodišnja parada zakazana za 20. septembar u Beogradu bila otkazana "jer vlada nije mogla da osigura bezbednost učesnika nakon što su protivnici marša grafitima i medijskim izjavama pretili učesnicima parade nasiljem".

HRV je, takođe, pozvao vladu da obezbedi brzu i efikasnu istragu svih pretnji ili tvrdnji o nasilju nad LGBT osobama, kao i da obučava tužioce, policiju i sudove da efikasno odgovore na nasilje nad LGBT osobama, koristeći ekspertizu srpskih organizacija za ljudska prava koja se bave LGBT pitanjem.

Ta organizacija je preporučila vladi Srbije da u škole uvede predavanja o jednakosti i potrebi za sprečavanjem diskriminacije, kako bi se obezbedilo da deca mogu da se obrazuju u sigurnom okruženju, slobodnom od maltretiranja ili diskriminacije.

"Slobode na papiru su bezvredne ako država ne može ili neće da zaštiti ljude kojima se preti kada oni žele da ih ostvare. Mržnja i predrasude predugo su onemogućavale previše Srba da punom merom učestvuju u društvu", rekao je Ditrih.

HRV je, takođe, pozvao srpsku vladu da obezbedi puno finansiranje i podršku novoj poziciji nacionalnog poverenika za zaštitu jednakosti (poverenik za diskriminaciju) koji je uveden opštim antidiskriminacionim zakonom ove godine, i da obezbedi da mandat poverenika uključi i LGBT pitanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: