"Kineske kompanije žele da ulažu"

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić i pomoćnica ministra trgovine NR Kine Ću Hung potpisali su Protokol o projektima u kojima bi kineske kompanije učestvovale.

Izvor: B92

Utorak, 24.11.2009.

15:02

Default images

Dinkić je istakao da je sa kineskom stranom razgovarano o više projekata kao i da očekuje da u narednom periodu budu potpisani konkretni ugovori. On je rekao i da su kineske firme zainteresovane da učestvuju u izgradnji deonice auto-puta "Južni Jadran", "Beograd-Ljig", a da se njihov odgovor da li će uzeti učesće u projektu očekuje do proleća naredne godine.

Vrednost radova na ovoj deonici je 300 miliona evra, i sada se ugovaraju projekti koji će na proleće biti finansirani sa 30 posto iz budžeta Srbije, a ako se dobije povoljan kredit od kineske banke u izgradnju će biti uključene i kineske kompanije.

Prema njegovim rečima, najvažniji projekat koji se ugovora sa kineskom firmom "Čajna roud" o izgradnji mosta Zemun - Borča.

"U decembru se kreće u detaljne pregovore sa izvođačima, kao i sa kineskom "Eksim bankom" kako bi se potpisali konkretni ugovori", rekao je Dinkić i dodao da će nakon toga uslediti ratifikacija ugovora u skupštini, kako bi se počelo sa izgradnjom mosta pocetkom naredne godine.

Dinkić je naveo kao dobar uspeh i ugovaranje isporuke skenera u vrednosti od 30 miliona dolara srpskoj carini od strane kineske kompanije "Mutek".

Ministar je ocenio da postoji mogućnost i za zajedničku realizaciju projekta revitalizacije termoelektrane Kostolac.

On je naveo i da je dobro što je podstaknuta saradnja i u oblasti informatičko-telekomunikacionih tehnologija, elektronike i autoindustrije, podsetivši da je sa kineskom firmom Don feng dogovoreno ulaganje u Fabriku automobila iz Priboja i proizvodnja kamiona od oktobra naredne godine.

Dinkić je naglasio da očekuje da će uspeh tog posla predstavljati ohrabrenje i za druge kompanije da lociraju svoju industriju u Srbiji.

Privredna komora Srbije i Privredna komora Narodne Republike Kine potpisali su Memorandum o saradnji između privrednih komora dve zemlje.
Memorandum je nastao kao rezultat osmog zasedanja Mešovite međuvladine komisije, a potpisali su ga predsednik PKS Miloš Bugarin i PK Kine Džang Juing.

Dokument predviđa da se ove institucije angažuju na dostavljanju neophodnih informacija privrednicima, organizaciji sajamskih i promotivnih aktivnosti kao i biznis foruma.

Kako je najavljeno deveti Mešoviti komitet trebalo bi da se održi u septembru sledeće godine u Kini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: