Ponikve postaju civilni aerodrom

Ministar odbrane Dragan Šutanovac i gradonačelnik Užica Jovan Marković potpisali su protokol o pretvaranju vojnog aerodroma Ponikve u aerodrom za civilne svrhe.

Izvor: B92

Utorak, 24.11.2009.

14:46

Default images

Ministarstvo odbrane i zvanično je užičkim vlastima predalo na korišćenje dosadašnji vojni aerodrom Ponikve. Otvaranje vazdušnog saobraćaja u užičkom regionu moglo bi da bude od vitalnog značaja za privredni razvoj ne samo ovog dela Srbije, već i države.

Od tog aerodroma mogla bi da ima koristi i fabrika “Prvi partizan“ u kojoj je otvoren novi pogon u koji je ovo preduzeće uložilo 2,5 miliona evra. Početkom decembra biće potpuno osposobljen i deo pogona u kome je u septembru stradalo sedam radnika.

Postrojeni civili, kojima je komanda aerodroma isrcrtala i liniju za stajanje, dočekali su na aerodromu Ponikve ministra odbrane Dragana Šutanovca.

Povod je bio potpisivanje Ugovora o konverziji za korišćenje aerodroma i u civilne svrhe.

Gradonačelnik Užica Jovan Marković kaže da je potrebno oko pet miliona evra za saniranje posledica bombardovanja i uklanjanja neeksplodiranih bombi, ali očekuje će za četiri godine biti potpuno osposobljen za vazdušni saobraćaj.

“Mora da se uloži i u pristupne puteve, i u infrastrukturu, i u opremu. To ulaganje ne možemo sami uraditi. Znači, očekujem da ćemo u nekoliko sledećih godina svojim radom uspeti da privučemo strane investitore i da ćemo biti interesantni za neka partnerstva“, očekuje Marković.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da je za početak najvažnije da se aerodrom osposobi za civilni saobraćaj. “Nisu svi aerodromi isti i mislim da ne bi trebalo da imamo bilo kakve megalomanske zamisli na ovom aerodromu, jer potrebe za ovim aerodromom će biti relativno skromne i treba da se prilagode troškovi koje oni imaju. A zatim, da taj aerodrom sam sebe izdržava i ukoliko bude potrebe i dograđuje“, smatra Šutanovac.

Posetu užičkom kraju ministar odbrane Dragan Šutanovac iskoristio je i da otvori novi pogon “Prvog partizana“.

Izmeštanje alatnice u novi objekat samo je prvi korak u preseljenju kompletnog pogona koji je smešten pod zemljom, kaže direktor Dobrosav Andrić.

“Jednim timskim radom Ministarstva odbrane, lokalne uprave i ’Prvog partizana’, dovešće do cilja da potpuno novu fabriku za sklapanje municije obezbedimo negde na periferiji grada, a da to bude i blizu i udobno za buduće zaposlene. A u isto vreme da bude izmaknuto iz uže gradske zone“, kaže Andrić.

Ministar odbrane najavio je da će “Prvi partizan“, osim izrade novih proizvoda, započeti i transfer tehnologije.

“Po pravilu to je državni posao i država će stati iza transfera te tehnologije, jer se time štiti ne samo naša privreda i naš izvoz, već se i naš politički interes, jer sa tim zemljama dugoročno postajemo u dobrim političkim odnosima“, smatra Šutanovac.

Otvaranje novog pogona omogućiće i nova radna mesta, najavila je uprava “Prvog partizana“, a ministar odbrane očekuje sigurnije poslovanje namenske industrije u Srbiji, jer se stiču uslovi i za transfer tehnologije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: