Paraćin: Hapšenja u fabrici stakla

Tri direktora fabrike stakla u Paraćinu uhapšeni su zbog sumnje da su oštetili firmu za milion evra, potvrdio je direktor policije Milorad Veljović.

Izvor: B92

Utorak, 24.11.2009.

10:19

Default images

Za 96 miliona dinara, kako tvrdi policija, Paraćinsku staklaru oštetili su doskorašnji generalni direktor Aleksandar Đukić i njegove dve koleginice direktorke zadužene za finansije i komericjalu - Mirjana Đorđević i Jasmina Manić.

Ova tročlana kriminalna grupa tereti se da je od 2007. do 2009. godine izdavala naloge za plaćanje navodnih konsalting usluga prema većem broju inostranih dobavljača sa Kipra koje nikada nisu odrađene.

“Određeni deo novca su stekli i tako što su određenu robu iz kompenzacija prikazivali po nižim cenama od stvarne a razliku u ceni opet protivpravno prikazivali. Ali šta je suština, ono što bismo mi rekli mafija na olovku-takvi rukovodioci daju sebi za pravo da prisvoje milionske izvore evra”, kaže za B92 direktor policije Milorad Veljović.

Veljović kaže da sada, u saradnji sa Upravom za sprečavanje pranja novca, pokušavaju da uđu u trag računima kako bi pokradeni novac vratili u fabriku.

“Radeći širu obradu više preduzeća došli smo do ovih saznanja i ovo je samo jedan ogranak šire obrade koja su druga preduzeća u cilju preduzeća ne bi bilo profesionalno, znači biće još hapšenja sigurno”, ističe Veljović.
Uhapšeni direktori fabrike stakal (FoNet)
Hapšenje svojih kolega u paraćinskoj staklari za B92 nisu želeli da komentarišu jer je, kako su nam objasnili, sada sve na policiji i tužilaštvu. Inače, Paraćinska staklara je od letos u većinskokm vlasništvu “Srbijagasa” koji je do više od 60 odsto akcija došao pretvaranjem duga od 34 miliona evra za gas u vlasnički udeo u preduzeću.

Sumnja se da su uhapšeni tokom 2007., prošle i ove godine plaćanjem konsalting usluga, koje realno nisu bile izvršene i neosnovanim umanjivanjem izlaznih faktura za robu, naneli štetu Srpskoj fabrici stakla za oko 96.477.351 dinar i time pribavili protivpravnu imovinsku korist preduzećima "Overton trejding limitide" i "Grover konsalting LPD", oba sa sedištem u Nikoziji na Kipru, kao i preduzećima "Logi luks d.o." iz Beograda i "Drenivest" iz Zemuna i "Džavić d.o." iz Bogatića, navela je policija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: