Bez protesta taksista 1. decembra

Taksisti iz Beograda postigli su dogovor sa čelnicima grada Beograda, pa 1. decembra neće održati najavljeni protest upozorenja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.11.2009.

16:44

Default images

Taksi prevoznici najavljuju sporu vožnju, sa različitih taksi stanica ka Skupštini grada Beograda, koja će trajati sve do ispunjenja zahteva. Oni od Grada traže da uredi radno okruženje taksista i licenciranje dozvola. Međutim, u Direkciji za javni prevoz kažu da su u međuvremenu sva sporna pitanja rešena i da protesta neće biti.

Taksisti u Beogradu ponovo su nezadovoljni. Od nadležnih službi traže utvrđivanje jedinstvene cene prevoza, sprečavanje rada divljih taksista, prestanak izdavanja dozvola za rad novim taksistima, odlaganje obaveznog postavljanja motora euro 3 i 4 i drugo.

Međutim, najviše se bune zbog najave uvođenja identifikacionih nalepnica i fiskalnih kasa.

“Šta rešava kod taksista fiskalna kasa? Cenovnik postoji, štampali imate jeftiniji”, kaže Bruno Sadik, predstavnik sindikata "Nezavisnost".

“Fiskalna kasa ne prikazuje relaciju da biste mogli da utvrdite kako ste vozili od jednog kraja grada do drugog kraja grada. Znači, to je samo jedan dodatni namet taksistima. Jednostavno, to gledam kao da se radi na uništavanju taksi službe”, naveo je on.

Za taksiste su sporne i inspekcije, za koje kažu da ne rade svoj posao, ali i kršenje zakona unutar taksi udruženja.

Vlada Bulatović, iz Sindikata taksista Beograda u osnivanju, priznaje da pojedina taksi udruženja angažuju divlje taksiste, pa im čak daju i taksi table i radio-stanice, ali kaže i da inspekcije na to ne reaguju.

“Mi smo svedoci da inspektor drumskog saobraćaja zaustavi divljeg taksistu na ulici i vidi da je opremljen radio-stanicom i da nosi krovnu i oznaku neke taksi asocijacije za koju nema ovlašćenje. Izvadi mu se taksi dozvola iz Kovačice ili Pančeva ili bilo gde, i šta radi isnpektor - ništa”, upozorio je Bulatović.

Situacija na ulici slična je tome.

Mihailo Kovačević vozi taksi punih 27 godina. Zbog nepoverljivih mušterija, pre šest godina je odlučio da nabavi uređaj koji očitava kilometražu, vreme vožnje i cenu u dinarima i evrima.

Pravih fiskalnih kasa za taksiste još nema.

“Nisam hteo da dozvolim i neću da dozvolim da mi stranka bilo šta kaže kad krene priča – ‘zašto ti taksimetar kuca brže’, ili ovo, ili ono… U stvari, to je provokacija”, navodi Mihailo Kovačević.

“Reakcije ljudi, kad vidi da mu dam odštampan račun, onda ućute, kao – ‘u redu je i šta ja znam i ovo bi trebalo da imate svi’”, ispričao je on.

Taksisti kažu da je spora vožnja od 20 km/h, od taksi stanica širom Beograda do centra grada, koja je najavljena za 1. decembar, jedini način da iskažu svoje neslaganje s zakonskim odredbama i da očekuju razumevanje građana.

“Mi ne idemo u blokadu, kako vi to kažete. To je pogrešna reč za ovakvu vrstu iskazivanja protesta, koji je samo usporena vožnja”, kaže Dušan Perić, predstavnik Beogradskog autoprevozničkog udruženja.

“Nama ne pada na pamet, upravo zbog građana, da ih ometamo taj dan u kompletu, da ne mogu da odu na radno mesto, u obdanište, kod lekara”, rekao je Perić.

Ipak, u međuvremenu su se sastali i s gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom i predstavnicima Direkcije za javni prevoz. "Uglavnom se gradonačelnik s njima dogovorio. Postignut je dogovor da ne bude štrajka upozorenja i te spore voznje kroz grad", naveo je pomoćnik direktora Direkcije za javni prevoz Aleksandar Đukić.

Đukić je kazao i da je, između ostalog, na sastanku dogovoreno da se rok za uvođenje motora euro 3 i euro 4 u taksi vozila odloži do kraja sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: