Filipini: Otmičari ubili 21 osobu

Naoružani ljudi, bliski jednom političaru, na jugu Filipina oteli su 30 ljudi, od kojih su 21 osobu ubili, da bi sprečili rivala da se kandiduje na izborima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.11.2009.

10:31

Default images

Oko 100 naoružanih otmičara, za koje se veruje da su pristalice jednog lokalnog političara, oteli su i ubili najmanje 21 osobu na jugu Filipina, da bi sprečili rivala da podnese kandidaturu za predstojeće izbore, saopštili su zvaničnici filipinske vojske.

Potpukovnik Romeo Brovner izjavio je da je vojska pronašla tela 13 žena i osam muškaraca u planinskoj oblasti provincije Magindanao, na ostrvu Mindanao, gde su otmičari odveli 30 otetih lokalnih političara i novinara.

"Verujemo da ima još mrtvih. Nažalost, ubijanje talaca je počelo pre nego što je vojska stigla", rekao je Brovner.

Među ljudima koji su oteti i odvedeni u planinsku oblast provincije Magindanao, na ostrvu Mindanao, su žena koja je planirala da podnese kanidaturu za guvernera provincije u ime supruga, dva advokata i nekoliko novinara, ranije je saopštila vojska.

Podnošenje kandidatura za skoro 18.000 funkcija na opštim i lokalnim izborima, koji će biti održani 10. maja 2010. godine, počelo je prošle nedelje.

Predizborna kampanja za predsednika, potpredsednika i 12 poslanika gornjeg doma Kongresa počinje u februaru, a za lokalne funkcije i gotovo 300 poslanika donjeg doma Kongresa krajem marta.

Izborni procesi na Filipinima obično su praćeni nasiljem, naročito na jugu zemlje, gde se snage bezbednosti bore protiv komunističkih pobunjenika, islamističkih ekstremista i žestokih trvenja među klanovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: