Srbija dobija ekonomske diplomate

Srbija prvi put dobija ekonomske diplomate, eksperte koji će raditi na uspostavljanju privredne i ekonomske saradnje sa inostranstvom, piše "Blic“.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.11.2009.

01:36

Default images

Izabrano je 28 kandidata koji će na proleće preuzeti dužnost u većini zemalja EU, u regionu, Rusiji, Ukrajini, SAD, Kanadi, Japanu. Zadatak ekonomskih diplomata biće da ispitaju tržišta zemalja u kojima se nalaze, poslovnu praksu i zakone i da predstavljanjem mogućnosti na srpskom tržištu pomognu što veći priliv stranih investitora.

"Prvi put je u državnoj upravi Srbije sproveden jedan ovako složen i transparentan proces izbora. Komisija koja ih je birala je bila nestranačka, sastavljena od stručnih ljudi iz Ministarstva ekonomije, spoljnih poslova i drugih vladinih službi. Za 28 ekonomskih diplomata bilo je prijavljeno 326 kandidata. Izabrali smo najbolje“, kaže za "Blic“ Jelena Marjanović, predsednica Komisije za izbor ekonomskih diplomata.

Ona kaže da je provera kandidata trajala šest meseci i da su oni morali da pokažu visok nivo znanja iz oblasti privrede, ekonomije i međunarodnih odnosa. I pored spekulacija u javnosti da su se birali stranački ljudi, Marjanovićeva navodi da su kandidati birani isključivo prema rezultatima testiranja i na osnovu profesionalne biografije.

"Komisija nije istraživala ko je član koje stranke, niti su je interesovala politička opredeljenja kandidata i to sigurno nisu bili parametri pri izboru. Posebno želim da istaknem da su svi članovi komisije nestranački ljudi“, objašnjava ona za "Blic“.

Prema njenim rečima prve ekonomske diplomate u odabrana diplomatsko-konzularna predstavništva otići će, u zavisnosti od završetka priprema, tokom februara ili marta.

Za ovaj projekat će iz budžeta biti izdvojeno 258,5 miliona dinara.

"Predlog budžeta je u toku, ali ovaj trošak već postoji, samo će biti pismenovan sa budžeta MSP na budžet MERR. Naime Ministarstvo spoljnih poslova smanjuje broj diplomata koje delegira u DKP i nadležnost za delegiranje ekonomskih diplomata, zbog posebno zahtevane stručnosti prelazi na Ministarstvo ekonomije“, kaže Jelena Marjanović za "Blic“.

Najviše konkurenata bilo je za Atinu - 106 i Milano - 105. Nešto manje interesovanje bilo je za Ljubljanu, Čikago i Brisel. U ekonomsko-diplomatskom timu biće 19 muškaraca i 9 žena, piše "Blic“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: