Protest studenata u Beogradu

Studenti Univerziteta u Beogradu protestovali su ispred zgrade Vlade Srbije, tražeći olakšice za upis u naredne godine studija. Nastavak protesta u sredu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.11.2009.

08:46

Default images

Kako je rekao jedan od organizatora studentskog protesta Vladimir Smuđa, više od hiljadu studenata koji su protestovali ispred Vlade Srbije razišlo se nakon sastanka sa generalnim sekretarom Vlade Tamarom Stojčević.

"Ona je saslušala naše zahteve i obećala je da će ih sutra predočiti premijeru Mirku Cvetkoviću, koji bi nakon toga o njima trebalo razgovara s predstvanicima ministarstava prosvete i finansija", kazao je Smuđa.

On je naveo da bi do kraja nedelje trebalo da se održi zajednički sastanak s predstavnicima ministarstava prosvete i finasija na kojem bi trebalo da se pronađe rešenje za ispunjenje studentskih zahteva.

U međuvremenu, u sredu, studenti će organizovati novi protest ispred Vlade Srbije.

"Protest će biti identičan današnjem. Sakupićemo se u podne na platou ispred Filozofskog fauklteta, a zatim ćemo u 14 sati zajedno sa našim kolegama čija sedišta fakulteta su na Voždovcu sa Slavije krenuti ka Vladi Srbije", najavio je Smuđa. Inače, više od hiljadu studenata danas je blokiralo saobraćaj u Nemanjinoj ulici, u pravcu od Trga Slavija ka Železničkoj stanici. Vreme čekanja da ih primi neko iz Vlade prekratili su igranjem fudbala na zauzetoj kolovoznoj traci.

Studenti traže zbirni upis, što podrazumeva da se prilikom upisa uzimaju u obzir bodovi postignuti tokom prethodnih godina studija, a ne samo tekuće.

Zahtev je da se svim studentima koji ostvaruju uslove za zbirni upis plati školarina u vidu jednokratne pomoći za školsku 2009-2010. godinu.

Oni zahtevaju i da se jednokratna pomoć školarina plati i studentima koji imaju 48 i više bodova, a nisu ušli u budžetsko finansiranje.

Ministarstvo prosvete predložilo je da za studente koji su o protekloj školskoj godini osvojili od 48 do 59 bodova ono plati 20 odsto školarine, 40 odsto da plate sami studenti i preostalih 40 odsto fakulteti.

Iz resornog ministarstva poručuju da ispunjenje studentskih zahteva mora biti u skladu sa zakonom i finansijskim mogućnostima zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: