EU: Polako sa kandidaturom

Podnošenje aplikacije za članstvo Srbije u EU treba da bude uz konsultacije sa EK, ali pre toga treba učiniti nekoliko koraka, poručili su predstavnici EU.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 23.11.2009.

09:12

Default images

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije da je prethodnih dana čuo izjave političara iz Beograda da nameravaju da podnesu kandidaturu za EU do kraja godine, ali da su sve te najave dolazile od političara iz samo jedne stranke.

"To je pitanje srpske budućnosti i na to pitanje mora prvo da odgovori koalicija, zatim i vlada, ali u taj proces mora biti uključena i opozicija. Nije reč se o predaji aplikacije, već o dobijanju pozitivnog odgovora koja mora ojačati proevropske snage, ojačati ambicije u regionu i ubrzati taj proces", rekao je Kacin.

Kacin, koji u Beogradu prisustvuje Petoj konferenciji odbora za evropske integracije zemalja procesa stabilizacije i pridruživanja jugoistočne Evrope, naveo je da aplikacija ne sme biti "korak koji zaustavlja već korak koji ubrzava Srbiju".

On je rekao da sa aplikacijom ne treba žuriti i podsetio da "pre nego što se zatrčite treba napraviti nekoliko koraka".

Kacin rekao je da su Srbija, Crna Gora i Makedonija svojim zalaganjem i postignutim reformama same sebi ukinule vize.

On se nada da bi isto moglo biti učinjeno i u slučaju Albanije i BiH u narednih šest meseci.

Mirel: Moguće odmrzavanje sporazuma

Direktor Direktorata za zemlje zapadnog Balkana pri Evropskoj komisiji Pjer Mirel rekao je da aplikacija za članstvo treba da bude podneta uz prethodnu konsultaciju sa Predsedništvom EU i Evropskom komisijom.

"Ne vidim kako bi 27 država EU moglo da razmatra aplikaciju ukoliko je Privremeni sporazum još uvek blokiran", rekao je Mirel.

Prelazni sporazum sa Srbijom mogao bi da bude odblokiran ako izveštaj haškog tužioca Serža Bramerca o saradnji Srbije bude pozitivan, kaže Pjer Mirel.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić očekuje da bi odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazima moglo da usledi početkom decembra i dodao da Srbija u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom.

U Beogradu je danas počela dvodnevna Peta konferencija odbora za evropske integracije zemalja procesa stabilizacije i pridruživanja jugoistočne Evrope.

Na skupu učestvuju parlamentarci iz 15 država regiona, a konferencija će se završiti sutra usvajanjem zajedničke izjave.
Uèesnici konferencije skupštinskih odbora za evropske integracija zemalja u regionu (Beta)
Domaćin tog skupa, predsednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Laslo Varga, rekao je uoči skupa za B92 da će jedno od centralnih pitanja za Kacina biti zašto smatra da još nije vreme da Srbija podnese kandidaturu za člansto u EU.

"Sigurno će se i to pitanje pokrenuti i to ne samo pitanje naše kandidature, već i pitanje kandidature država iz regiona. A sa druge strane, pošto će biti prisutni i poslanici državca članica EU i Evropskog parlamenta, mislim da će se sve zemlje regiona truditi da ostave što bolji utisak na njih, zato što one čine jedan sloj političara u Uniji koji odlučuje o kandidaturi, tako da očekujem živu raspravu", naveo je Varga.

Pošto na skupu učestvuju i predstavnici parlamentarnih delegacija Albanije, BiH, Hrvatske Makedonije i Crne Gore, Varga kaže da će to biti prilika da Srbija one zemlje, koje su u evropskim integracijama odmakle dalje, pita za savet.

"Svakako da će biti prilike i za to pošto je i Hrvatska učesnica, a i Makedonija koja je ispred nas i naravno što bi bilo važno, da sve zemlje koje učestvuju imaju evropsku perspektivu da i to treba da bude jedna od poruka ovog skupa", dodao je Varga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: