CERN osposobio akcelerator

Naučnici u Evropskom centru za nuklearna istraživanja u Švajcarskoj uspeli su da ponovo osposobe najveći akcelerator subatomskih čestica na svetu.

Izvor: Beta

Subota, 21.11.2009.

17:47

Default images

Snop čestica od kasno sinoć ponovo se kreće hadronskim sudaračem u pravcu kazaljke na satu, što je važna etapa na putu ka značajnim eksperimentima koji se očekuju 2010. godine, saopštio je CERN.

Snop čestica aktiviran je u hadronskom sudaraču 10. septembra 2008, ali je svega devet dana kasnije uređaj ozbiljno oštećen zbog kvara na jednom električnom spoju i naučnicima je bilo potrebno više od godinu dana da ga osposobe.

"LHC je sada mašina koju mnogo bolje razumemo nego pre godinu dana. Učili smo na našem iskustvu i stvorili tehnologiju koja će nam omogućiti da napredujemo. Tako se stvara progres", izjavio je direktor CERN-a za akceleratore Stiv Majers.

Ponovno stavljanje uređaja u pogon počelo je prošlog leta i od tada su neprestano pravljeni pomaci. LHC je radnu temperaturu od minus 271 stepena dostigao 8. oktobra, a čestice su ubrizgane 23. oktobra, ali tada nisu pokrenute da cirkulišu.

Sledeći veliki pomak trebalo bi da bude za oko nedelju dana, kada se planira izvođenje niskoenergetskih sudara čestica, što će naučnicima pružiti važne podatke za kalibraciju LHC za buduće eksperimente.

LHC je smešten u ogromnom kružnom podzemnom tunelu, obima 27 kilometara i u njemu su superprovodljivi magneti koji bi, kako se nadaju naučnici, trebalo da stvore uslove kakvi su vladali nekoliko milisekundi posle takozvanog "velikog praska" u kome je nastao svemir, pre oko 15 milijardi godina.

Naučnici u CERNU se nadaju i da će pomoću LHC-a otkriti takozvani Higsov bozon, česticu koja postoji samo u teoriji i koja se naziva i "božjom česticom" pošto bi mogla da objasni suštinski sastav svemira.

Evropska organizacija za nuklearno istraživanje je najveći centar za istraživanje elementarnih čestica. Nalazi se u okolini Ženeve, na granici Švajcarske i Francuske.

CERN je prvobitno bio telo 11 evropskih zemalja sa zadatkom da izgradi laboratoriju za istraživanje elementarnih čestica. Među osnivačima je bila i bivša Jugoslavija, ali je ona napustila organizaciju 1991.

Na eksperimentima u CERN-u radi gotovo 8.000 naučnika i inženjera iz 80 zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: