Godišnjica Dejtonskog sporazuma

U Republici Srpskoj obeležava se 14. godišnjica Dejtonskog sporazuma, koji je parafiran 21. novembra u Dejtonu, u američkoj državi Ohajo.

Izvor: B92

Subota, 21.11.2009.

10:35

Default images

Dan parafiranja Dejtonskog sporazuma unet je kao državni praznik u zakon RS o obeležavanju slava i svetkovina u ovom entitetu. I posle 14 godina od parafiranja Dejtona, postoje različita tumačenja ovog dokumenta. Dok je za bošnjačku i za hrvatsku stranu Dejtonski sporazum prevaziđen, srpska strana je za njegovu doslednu primenu.

Svih ovih godina Bosna i Hercegovina je bila bez zvanične verzije ovog sporazuma, čija kopija je tek nedavno dostavljena institucijama BiH, i to posredstvom francuske ambasade.

Predsednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović izjavio je da Dejtonski sporazum i Ustav BiH treba primenjivati, a ne menjati, jer bi njihova izmena u ovom trenutku donela samo lošije uređenje BiH.

Povodom 14 godina od parafiranja Dejtonskog sporazuma, Kuzmanović je rekao da tim sporazumom nijedan od naroda u BiH nije dobio ono što je želeo, ali da su svi dobili ono što je realno moguće ostvariti u BiH.

On je još ocenio da od potpisivanja Dejtonskog sporazuma određene političke snage govore o potrebi njegove izmene.

"Proteklih 14 godina vidim kao potpuno izvršavanje slova i duha Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali vidim i da postoje oni koji bi to rado menjali", rekao je predsednik RS.

Predsednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić izjavio je da Dejtonski sporazum nije savršen, ali da BiH s njim može kvalitetno i dobro funkcionisati.

On je ocenio da Dejtonski sporazum najviše napadaju oni koji nisu za dogovor domaćih političkih snaga, te oni koji traže da stranci rešavaju pitanja BiH.

"Ukoliko postoji kompromis i dogovor subjekata u BiH, onda se sve može napraviti", kaže Radojičić.

Prema njegovim rečima, trenutno "nikakvog dogovora ni kompromisa nema na vidiku, zbog čega je Dejtonski sporazum jedini osnov i čvrsto tlo pod nogama".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: