OHR: Privatna izjava saučešća

OHR je, nakon optužbi premijera RS Milorada Dodika, saoštila da je Valentin Incko uputio privatno, a ne javno saučešće povodom smrti srpskog patrijarha Pavla.

Izvor: Tanjug

Petak, 20.11.2009.

21:57

Default images

Dodik je kritikovao viskokog predstavnika u BiH što srpskom narodu nije uputio saučešće povodom smrti patrijarha Pavla. U saopštenju iz kabineta visokog predstavnika navodi se da je Incko, povodom smrti patrijarha Pavla, uputio privatno pismo saučešća mitropolitu dabrobosanskom Nikolaju u kojem je naveo da je imao čast lično upoznati patrijarha.

"Incko je privatno, a ne javno, izrazio saučešće, jer smatra da je to privatni čin koji ne sme biti predmet javne rasprave", navodi se u pisanom saopštenju dostavljenom medijima.

On je rekao da je patrijarh Pavle mnogo učinio za Srpsku pravoslavnu crkvu i da je puno značio srpskom narodu i dodao da smatra da bi patrijarhu bilo drago da je znao da se Incko lično zalaže za povratak Srpskoj pravoslavnoj crkvi zgrade sarajevske bogoslovije, koju je i gospodin Pavle pohađao.

"Iznenađeni smo što Milorad Dodik koristi smrt poglavara Srpske pravoslavne crkve za neukusno dobijanje jeftinih političkih poena. To je neprimereno i nedostojno, a takve izjave su znak da je počela predizborna kampanja."

"Incko, koji je od 1986. godine ktitor Bogoslovnog fakulteta u Beogradu, ne dozvoljava gospodinu Dodiku, nekadašnjem članu političke opcije koja je bila u sukobu sa crkvom, da mu drži lekcije povodom smrti verskog velikodostojnika", navodi se u saopštenju OHR-a.

Premijer Dodik poručio je danas Incku da je uvredio srpski narod u BiH jer nije izrazio saučešće povodom smrti patrijarha srpskog Pavla, i time, bar kurtoazno, pokazao da razume da u BiH žive i Srbi.

Dodik je u pismu zamerio Incku što je tokom jučerašnjeg obraćanja novinarima u Sarajevu posle sednice Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira, pokazao da je "navijač samo jednog naroda u BiH", jer je nosio šal fudbalske reprezentacije BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: