Kompanije iz Srbije mogu u EU

Šef delegacije EK u Srbiji Vensan Dežer kaže da srpske kompanije mogu uspešno da posluju na tržištu EU ukoliko zadovolje kriterijume koje Unija propisuje.

Izvor: Beta

Petak, 20.11.2009.

13:10

Default images

Dežer je rekao da postoje konkretni standardi i norme koji moraju biti usvojeni u Srbiji i usklađeni sa propisima EU, ali da srpskim kompanijama treba dati vremena da se prilagode novom tržištu.

"Imamo ovde jednu zdravu osnovu za razvoj konkurentnosti. Srbija je uspela da se nametne u regionu kroz primenu sporazuma CEFTA. Tu viziju sada treba da proširimo sa regiona na celu EU i zato imamo Prelazni sporazum", izjavio je Dežer.

Dežer je rekao da su u poslednje vreme uočljivi pozitivni momenti i kao primer naveo liberalizaciju viznog režima i kretanje ka punoj implementaciji Prelaznog sporazuma.

On je istakao da je sada važno da se kompanije u Srbiji, posebno mala i srednja preduzeća, dobro pripreme za predstojeće potrebe "jer nije isto kada se posluje na tržištu od 20 miliona ljudi, kakvo je CEFTA, i na tržištu od 500 miliona".

Predsednik PKS Miloš Bugarin rekao je da je Dežeru preneo stav da se privreda Srbije snažno zalaže za odmrzavanje primene Prelaznog trgovinskog sporazuma i početak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Bugarin je dodao da je jednako važan i signal koji se šalje domaćoj privredi i investitorima da reformski napori vraćaju Srbiju na siguran put ka članstvu u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: