Niš više datuma slavi kao svoj dan?

Građani Niša ubuduće će, pored 11. januara, zvaničnog Dana grada, u oktobru obeležavati i "značajne datume grada“.

Izvor: B92

Petak, 20.11.2009.

11:19

Default images

Pored inicijative da se niškim ulicama daju nazivi po herojima iz Drugog svetskog rata, predsednik Skupštine grada Niša Mile Ilić pokrenuo je inicijativu da se 14. oktobar, dan oslobođenja od nemačke okupacije, ponovo slavi kao Dan grada.

Odbornici su usvojili ovaj predlog, ali i predlog opozicije da se obeležava i 12. oktobar, kao dan oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu.

Rešenje koje je zadovoljilo sve strane je da se ubuduće pored 11. januara, zvaničnog Dana grada, u oktobru obeležavaju "značajni datumi grada Niša”.

Niš je i do 1998. godine imao dva dana grada, 14. oktobar, kada je 1945. oslobođen od nemačke okupacije, i 11. januar kada je 1878. oslobođen od Turaka.

Inicijativa da se 14. oktobar ponovo obeležava kao dan grada potekla je od predsednika skupštine Mileta Ilića, a na sednici je to bio zvanično predlog odbornika Niške regije.

Predlog Liberalnodemokratske partije bio je da se ubuduće obeležava i 12. oktobar kao dan oslobođenja u I svetskom ratu, ali i značajni oktobarski događaji iz ranije istorije.

Zamenik predsednika Skupštine grada Niša Nebojša Krstić kaže da odluka koja je doneta na poslednjoj sednici skupštine grada nije kompromis već rešenje u interesu svih građana.

Predsednik Skupštine grada Niša Mile Ilic nedavno je pokrenuo i inicijativu da se niškim ulicama daju nazivi po herojima iz Drugog svetskog po kojima su se neke ulice u gradu zvale dok se 14. oktobar slavio kao Dan grada.

U Nišu, inače, ne postoji spomenik posvećen oslobođenju grada u Drugom svetskom ratu. Svakog 14. oktobra venci budu položeni na Spomenik oslobodiocima u centru grada, koji je posvećen oslobođenjima u Prvom svetskom ratu i turskom periodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: