Incko: OHR neće biti zatvoren

Političari nisu ispunili ciljeve koji su nepohodni za zatvaranje Ureda visokog predstavnika, izjavio je visoki predstavnik Valentin Incko.

Izvor: FoNet

Četvrtak, 19.11.2009.

17:46

Default images

Upravni odbor Veća za implementaciju mira u BiH je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog nedovoljnog napretka vlasti BiH u realizaciji pet ciljeva i dva uslova koji ostaju neophodni za zatvaranje Ureda visokog predstavnika i njegovu transformaciju u Ured specijalnog predstavnika Evropske unije.

ncko je rekao da su zaključci Veća usvojeni jednoglasno posle razgovora sa liderima političkih stranaka.

"Zbog neispunjenja pet ciljeva ni na ovoj sednici Veće za implementaciju mira nije razmatralo odluku o tranziciji OHR u ured specijalnog predstavnika EU,“ rekao je Incko.

Iako aktuelni razgovori o promenama ustava nisu predmet razmatranja Veća za implementaciju mira, članovi Veća poručuju da je to zadatak koji političari u BiH moraju da urade.

"Iako promena ustava nije uslov za zatvaranje OHR, svi se slažu s ocenom da postoji potreba da se pitanje izmene ustava reši, da se otvori evropski put“, navodi on.

"Vaši političari treba da sprovedu sve zadatke koje će ovu zemlju pokrenuti ka evropskim integracijama. Predstavnici EU su jasno rekli da nema kandidatskog statusa dok se ne ispune prioriteti za zatvaranje OHR“, kaže Incko.

Veće za implementaciju mira upozorilo je je takođe da se supervizija za Distrikt Brčko nastavlja jer vlasti Republike Srpske blokiraju taj proces odbijajujući da objave u Službenom listu odluke visokog predstavnika.

U Veću za implementaciju mira u BiH zadovoljni su ispunjavanjem uslova za liberalizacija viznog režima za građane BiH, kao procesom popisa vojne i državne imovine koji je pri kraju, s tim što domaći političari treba da postignu dogovor oko raspodele te imovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: