"Specijalni sud opravdao ulogu"

Portparolka Posebnog odeljenja Okružnog suda Maja Kovačević-Tomić ocenila je da je to odeljenje, poznatije kao Specijalni sud opravdalo svoje postojanje.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.11.2009.

17:09

Default images

"Pre šest godina ušli smo u Specijalni sud i okončali neke od najsloženijih i najobimnijih predmeta koje smo ikad sudili", rekla je Kovačević Tomić navodeći kao primer "suđenje veka" - optuženima za ubistvo premijera Srbije, suđenje za ubistvo Ivana Stambolića, za pokušaj ubistva Vuka Draškovića i druga.

Ona je istakla da je trenutno u toku oko 60 krivičnih postupaka, među kojima su suđenja optuženim pripadnicima grupa poznatim kao stečajna mafija, drumska, duvanska, carinska, građevinska i druge.

Kovačevićeva je podsetila da je Specijalni sud izrekao na desetine uglavnom potvrđenih presuda, kriminalnim grupama kao što su "kruševačka grupa", "veternički klan", "fabrika droge", kao i presudu "zemunskom klanu".

Pred ovim odeljenjem koje sudi počiniocima krivičnih dela sa elementima organizovanog kriminala, tokom šestogodišnjeg rada optuženo je ukupno 1.540 okrivljenih, izjavila je portparolka Okružnog suda Ivana Ramić.

Što se tiče Veća za ratne zločine, pred njim je tokom proteklih šest godina optuženo 98 osoba, napomenula je Ramićeva.

Posebno odeljenje Okružnog suda, kao i Veće za ratne zločine u Beogradu, sutra će šest godina rada obeležiti zajedničkom svečanom sednicom.

Posebno odeljenje osnovano je 1. maja 2003. godine, a Veće za ratne zločine pet meseci kasnije 1. oktobra, kao nadležno za suđenje počiniocima krivičnih dela protiv čovečnosti i međunarodnog humanitarnog prava.

Pred tim većem procesuirani su slučajevi poznati kao "Ovčara", "Zvornik", "Tuzlanska kolona", "Gnjilanska grupa" i drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: