Ovada: Zaključak o Kosovu neutralan

Predsednik MSP u Hagu Hisaši Ovada izjavio je da savetodavno mišljenje tog suda o legalnosti proglašene nezavisnosti Kosova neće u formi jednoznačnog odgovora.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.11.2009.

16:50

Default images

"Tamo neće biti nedvosmislenog odgovora "da" ili "ne", "za" ili "protiv“, biće prosto potrebno čitati ga. Sudije mogu da imaju različita mišljenja,koja se ponekad razlikuju jedno od drugog“, rekao je Ovada. On je precizirao da će zaključak suda "biti na 30 stranica" i da će taj dokument biti „prosto potrebno izučavati“, prenela je ruska agencija.

Agencija RIA Novosti podseća da je Priština 17. februara 2008. godine jednostrano proglasila nezavisnost Kosova od Srbije i da se Generalna skupština UN, na inicijativu Beograda, obratila Međuanrodnom sudu radi davanja konsultativnog zaključka o tome da li je jednostrani potez Prištine u skladu sa međunarodnim pravom.

Otvorena rasprava u MSP o tome će biti održana od 1. do 11. decembra ove godine, a očekuje se da sudije donesu mišljenje za nekoliko meseci, navodi ruska agencija.

RIA Novosti dodaju da Srbija očekuje da će zaključak suda imati najveći značaj u brobi za teritorijalnu celovitost države.

Trenutno se pred MSP-om nalazi 13 predmeta o sporovima između država o najrazličitijim pitanjima - od problema ekologije, do ljudskih prava, navela je RIA Novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: