Škundrić u sukobu interesa

Odbor za rešavanje o sukobu interesa pokrenuo je postupak protiv ministra Petra Škundrića, jer je zaključeno da se nalazi na dve funkcije koje su nespojive.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.11.2009.

01:27

Default images

Osim što je ministar energetike, Škundrić je i predsednik Skupštine akcionara NIS-a, sada privatizovanog preduzeća, koje je u nadležnosti baš njegovog ministarstva.

Po kom osnovu je ministar energetike Petar Škundrić postavljen za predsednika Skupštine akcionara NIS-a, i nakon prodaje tog preduzeća Rusima, Odbor za rešavanje o sukobu interesa pokušao je da sazna od Vlade Srbije.

Stigao je odgovor da takva odluka Vlade ne postoji, a takođe, ne postoji ni zakon prema kojem bi ministar energetike automatski bio i postavljen na pomenutu funkciju u NIS-u. Odbor je zato uzvratio dopisom Ministarstvu energetike da pokreće postupak protiv ministra Škundrića.

“U rešenju su pobrajana sva rešenja ministarstva u pogledu tih energetskih preduzeća. Smatrali smo da on kao predsednik sklupštine NIS-a i ministar koje je u njegovoj nekoj način oblasti gde ministarstvo donosi odgovarajuće odluke bio bio odnos zavisnosti i zato smo pokrenuli postupak”, kaže Milovan Dedijer iz Odbora za rešavanje sukoba interesa.

U Ministarstvu energetike međutim tvrde da postoji zaključak Vlade, iz februara ove godine, kojim se ministar Škundrić ovlašćuje da bude predstavnik Srbije u Skupštini akcionara NIS-a. “Zaista nemamo nikakvu informaciju zašto to nije dostavljeno Odboru za sprečavanje o sukobu interesa, narednih dana ćemo da utvrdiom o čemu je reč, a mi ćemo u svakom slučaju odboru dostaviti sve odlake i Vlade i druge relevantne odluke za ovaj postupak, tako da oni mogu da utvrde da li ovde ima realnog osnova da li je ministar u sukobu interesa ili nema”, objašnjava Milan Budimir iz Ministarstva energetike.

Samo pokretanje postupka ne znači da je minstar u sukobu interesa. U narednih 15 dana, Škundrić bi trebalo da se pojavi pred članovima Odbora za sprečavanje u sukobu interesa.

Ako njegova argumentavija nije dovoljna, odbor će tražiti da se povuče sa jedne od dve funkcije.

Nedavno je postupak bio pokrenuti i protiv predsednice Skupštine Srbije Slavice Đukić Dejanović, takođe funkcionerke SPS-a, koja iako je smatrala da se bavi istraživačkom delatnošću, ipak odlučila da se povuče sa mestra savetnika u Galenici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: