Vakcina protiv gripa na vreme

Vakcina protiv novog gripa biće isporučena Srbiji u roku koji je predviđen ugovorom sa "Novartsiom" i za sada nema precizne informacije kada će to biti.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.11.2009.

16:25

Default images

Licitiranje kada će i koliko vakcina stići u Srbiju je kontraproduktivno, izjavila je za B92 direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, Svetlana Vukajlović.

Vesti da će cepivo možda stići do kraja novembra, da će biti isporučeno par stotina hiljada vakcina više nego što je najavljeno odnosno da bi vakcinacija protiv novog gripa mogla da počne ranije unose zabunu smatra direktorka Republičkog zavoda za zdrastveno osiguranje Svetlana Vukajlović.

Ugovor o nabavci vakcina je potpisan 13. novembra, a švajcarska farmaceutska kompanija se obavezala da će u roku od 25 dana isporučiti prvu količinu od 500.000 doza vakcina.

“Moram da kažem da je licitiranje sa rokovima isporuke ili prevermenom isporukom kontraproduktivno jer stvara dodatnu nervozu kod samog proizvođača pogotovo u ovakvoj ionako uzavreloj situaciji na tržištu vakcina”, kaže direktorka RZZO Svetlana Vukajlović.

“Građani Srbije treba da znaju da su oči svih evropskih zemalja uprte u proizvođače vakcine, da svi očekuju svoje isporuke i da svako licitiranje i iznošenje pogrešnih, nezvaničnih podataka može samo biti kontraproduktivno jer onda izaziva reakciju svih prisutnih na tržištu. Nažalost potražnja je veća od ponude”, navodi ona

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je da će vakcinacija početi sredinom decembra, a da će tačan datum isporuke biti objavljen onog trenutka kada se sa sigurnošću bude znalo da vakcina stiže u Srbiju.

Kako je ranije izjavio član radne grupe Branislav Tiodorović, pre upotrebe vakcina će morati da bude proverena i registrovana.

U Agenciji za lekove nam je potvrđeno da prema Zakonu o lekovima i medicinskim sredstvima svi biološki lekovi u koje spadaju i vakcine bez obzira na sertifikat neke druge agencije, moraju da prođu registraciju i kontrolu kvaliteta, efikasnosti i bezbednosti u nacionalnoj kontrolnoj laboratoriji.

Ta procedura koja se primenjuje u svim evropskim zemljama traje oko 15 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: