B92: Povoljan izveštaj Bramerca

Srbija je ostvarila novi napredak u saradnji sa Haškim tužilaštvom, piše u izveštaju Serža Bramerca u koji je B92 imao uvid.

Izvor: B92

Utorak, 17.11.2009.

18:30

Default images

Najnoviji izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca veoma je povoljan po Srbiju. U izveštaju koji će glavni tužilac, početkom decembra, obrazlagati pred Savetom bezbednosti, navodi se da je Bramerc "zadovoljan naporima koje vlasti u Srbiji, u ovom trenutku, sprovode u saradnji sa haškim tužilaštvom", saznaje B92.

Istovremeno, Bramerc traži da napori budu nastavljeni sve dok se ne dođe do novih pozitivnih rezultata, odnosno dok ne budu uhapšeni preostali begunci Ratko Mladić i Goran Hadžić.

U Bramercovom izveštaju navodi se da su u proteklih šest meseci bezbednosne agencije nastavile da intenzivno tragaju za beguncima, kao i da je poboljšana njihova međusobna koordinacija.

Istovremeno je konstatovano da više ne postoje nerešeni zahtevi Tužilastva za dostavljanje dokumentacije iz državnih arhiva.

Vlasti u Srbiji omogućile su svedocima da se pojave u haškim sudnicama, a "u specifičnim situacijama policija i Tužilastvo za ratne zločine preduzeli su neophodne mere da osiguraju bezbednost potencijalno ugroženih svedoka, što je oblast u kojoj su ranije beleženi propusti”. Od izveštaja Serža Bramerca i od načina na koji ga bude obrazložio, ne samo u Njujorku pred Savetom bezbednosti, već i tokom konsultacija sa ministrima spoljnih poslova EU, mogla bi da zavisi i odluka Holandije da pristane na deblokadu Trgovinskog sporazuma koji je Evropska unija u maju prošle godine potpsiala sa Srbijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: