Srbiji 200 miliona od Svetske banke

Svetska banka odobrila je Srbiji kredit od 200 miliona dolara za podršku budžetu, izjavio je ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Izvor: B92

Utorak, 17.11.2009.

18:01

Default images

Osnovni preduslov za odobravanje kredita Svetske banke bio je uspešno okončanje pregovora o reviziji kreditnog stend baj aranžmana s MMF-om, rekao je Dinkić na svečanosti povodom početka radova na izgradnji nove ambasade Alžira u Beogradu.

"Taj novac će dobro doći za popunjavanje budžetskog deficita, a planiramo u narednoj godini da dobijemo još jednu tranšu od 200 miliona dolara, tako da je ovo dobra vest za Srbiju", rekao je Dinkić.

Šef beogradske kancelarije Svetske banke Sajmon Grej kaže da se iznos od 200 miliona dolara koji će Srbiji biti odobren naredne godine, odnosi na dva kredita, od kojih je jedan za podršku reformama javnog sektora, a drugi za poboljšanje poslovne klime u Srbiji.

"Ipak teži deo posla predstoji jer bolne reforme koje su pokrenute, kao što je zamrzavanje plata i penzija kako bi se stabilizovala ekonomija, ne mogu večno da se primenjuju. Da bi se dugoročno održao dobar nivo ekonomije moraju da se urade neke veoma teške stvari kao što su reforme prosvetnog, penzionog i zdravstvenog sistema. Istovremeno mora da se radi na poboljšanju poslovne klime."

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da je ovo prvi rezultat uspešnog dogovora sa Međunarodnim monetarnim fondom. Istovremeno ministarstvo finansija radi na Nacrtu budžeta za 2010. koji bi trebalo da bude usvojen na sednici Vlade pre 19. decembra, kada zaseda Bord direktora MMF-a.

Pored uštede i oporavka privrede, budžet će predvideti povećanje prihoda i izmenom nekih poreza, među kojima i ponovno uvođenje poreza na štedne depozite. Ovaj porez neće biti 20 odsto kao pre početka krize, već će se na štednju građana naplaćivati porez od 10 odsto. Kako sada stvari stoje ne treba očekivati nove poreze na dohodak i imovinu.

"Prihodi koji će biti ostvareni svakako će biti dovoljni da pokriju najbitnije obaveze države, pre svega u domenu socijalnih davanja, plata i penzija".

"U ovom trenutku se zna da će neke od ovogodišnjih subvencija biti nastavljene i naredne godine, ali koje će to tačno subvencije biti i koliko će one iznositi i koji će iznosi za to biti predviđeni znaćemo kada budemo definitivno pripremili predlog za narednu godinu”, kaže državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić.

Prema nezvaničnim najavama, građani i privreda bi u narednoj godini trebalo da se nadaju nastavku državnih subvencija potrošačkih i kredita za likvidnost, subvencija za kupovinu vozila po sistemu "staro za novo", a mogu da računaju i na državne subvencije za kreditiranje kupovine stanova.

Stručnjaci Vladinog ekonomskog tima Milojko Arsić i Jurij Bajec smatraju se da će najveće uštede biti postignute već dogovorenim zamrzavanjem plata i penzija.

"Potrebne su dodatne uštede, a ja mislim da ih treba tražiti u oblasti državnih subvencija i raznih vrsta podsticajnih kredita koji se odobravaju privredi ili pojedincima za pokretanje posla ili obavljanje nekih privrednih delatnosti. Nažalost, verovatno će neke uštede biti ostvarene i kao rezultat toga što će investicije biti niže nego što je planirano pre godinu ili dve”, objašnjava Arsić.

"Može uštedeti i na kupovini roba i usluga. Nešto se malo može prištedeti i na subvencijama u nekim oblastima ne dirajući poljoprivredu. I najzad se možda mora od nekih manje važnih prioriteta u vezi kapitalnih investicija prosto odložiti za neko bolje vreme”, navodi Bajec.

Prema najavama, prioritet u davanjima države imaće izgradnja severnog kraka Koridora 10 i eksproprijacija zemljišta, zatim sporazum sa "Fijatom" i poljoprivredna proizvodnja. Manjak u kasi nastao zbog subvencija biće pokriven kreditima od kojih je deo dogovoren sa međunarodnim finansijskim institucijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: