Osnovano preduzeće za "Južni tok"

"Srbijagas" i "Gasprom" registrovali su u Švajcarskoj zajedničko preduzeće "Južni tok Srbija" koje će upravljati budućim gasovodom kroz našu zemlju.

Izvor: B92

Utorak, 17.11.2009.

16:35

Default images

Ovo je prvo preduzeće u nizu, koje će ruska kompanija osnovati sa učesnicima projekta gasovoda "Južni tok", čija izgradnja može da počne najranije krajem 2011. godine. Direktor "Srbijagasa" kaže da je i zvanično potvrđeno da će kroz Srbiju prolaziti magistralni gasovod u dužini od oko 470 kilometara. Kapacitet gasovoda biće od 36 do 41 milijardu kubika gasa godišnje.

"Sa aspekta države to znači da ćemo imati prihod od oko pola milijarde evra godišnje kad to profunkcioniše, a s aspekta 'Srbija gasa', ali i države, Srbija može da postane regionalni igrač kad je u pitanju transport, skladištenje, distribucija i trgovina gasom", rekao je Bajtović.

"Srbija može da skladišti između 5 i 7 milijardi metara kubnih gasa, što bi s prolaskom 'Južnog toka' u kapacitetu koji sam naveo, značilo da Srbija u značajnoj meri može da poboljša svoju energetsku stabilnost, ali i da utiče na tržišta drugih zemelja jugoistočne Evrope", kazao je on.

On je objasnio da su razgovori u različitim fazama i dodao da najranije krajem 2011, početkom 2012. godine gasovod i formalno može da počne da se gradi.

"Faza projektovanja traje do dve godine, kao i faza izgradnje, što znači da, ako se počne 2012, gasovod bi 2014. ili 2015. godine trebalo da bude pušten u pogon", rekao je on.

Bajatović je izjavio je da vlasništvo "Gasproma" u tom zajedničkom preduzeću iznosi 51 odsto, a da je vlasništvo Srbijagasa 49 odsto, ali prema njegovim rečima, ugovor predviđa da važne odluke ne mogu biti donete bez saglasnosti manjinskog partneraom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: