Optužnica protiv bivšeg SS oficira

Otkriven bivši pripadnik nemačkih SS jedinica za kojeg se sumnja da je odgovoran za ubistvo 58 jevrejskih radnika u Drugom svetskom ratu.

Izvor: B92

Utorak, 17.11.2009.

22:08

Default images

Tužilaštvo u Nemačkoj podiglo je optužnicu protiv Adolfa Stormsa (90) koji se sumnjiči da je u austrijskom selu Dojč Šicen, krajem Drugog svetskog rata, ubio 58 Jevreja iz Mađarske, javili su svetski mediji. Storms je bio pripadnik Pete SS "Pancer" divizije, poznate i kao "Viking".

Nemačko državno tužilaštvo ne navodi puno ime Stormsa, već samo da je reč o penzioneru iz Duizburga, Adolfu S. Do njegovog imena međutim, uspeli su da dođu strani mediji.

U tužilaštvu navode da je osumnjičeni 29. marta 1945. godine doveo najmanje 57 jevrejskih radnika do šume kod Dojč Šicena, na istoku Austrije, i prisilio ih da kleknu pored iskopanih grobova.

"Optuženi i drugi pripadnici SS-a su zatim svirepo pucali u leđa jevrejskim radnicima", rekao je portparol tužilaštva.

Storms se takođe tereti da je istog ili narednog dana pucao i ubio još jednog Jevrejina, koji nije mogao da izdrži naporan prisilni marš.

Strani mediji navode da je tužilaštvo u Nemačkoj počelo prošle godine da istražuje Stormsa, pošto je student Andreas Forste iz Beča slučajno došao do njegovog imena istražujući masakr nad Jevrejima na istoku Austrije.

Forster je o tome obavestio svog profesora Valtera Manošeka, koji je potom otišao u Duizburg i uspeo da nađe adresu Stormsa u imeniku. Manošek je u više navrata prošle godine razgovarao sa Stormsom, ukupno 12 sati.

U tim razgovorima Storms je uporno tvrdio da se ne seća nikakvih ubistava u Austriji. Profesor i student su, međutim, o svemu obavestili nemačke vlasti.

Sud u Duizburgu, gde trenutno živi Storms, sada treba da odluči da li ima dovoljno dokaza za početak suđenja.

Storms ima dve sedmice da uloži žalbu ili iznese svoje dokaze da nije umešan u ubistva.

Ime Storms se ne pominje u spisima centra "Simon Vizental", ali je direktor tog centra Efraim Zurof izjavio da je veoma ohrabren otkrićem i da to jasno pokazuje da se ne može izbeći odgovornost za zločine počinjene u Drugom svetskom ratu.

Storms je kratko posle rata bio američki zarobljenik, a oslobođen je 1946. godine. Do penzionisanja je radio kao otpravnik na železničkoj stanici.

Posmrtni ostaci ubijenih Jevreja u Dojč Šicenu pronađeni su tek 1995. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: