Traže osudu zločina komunizma

Šefovi parlamenata 11 postkomunističkih zemalja pozivaju da se na zločine komunizma gleda jednako kao na nacističke.

Izvor: Beta

Utorak, 17.11.2009.

19:15

Default images

Na konferenciji "Put iz okova" povodom 20. godišnjice Plišane revolucije, održanoj u Senatu českog parlamentau Pragu, njegov predsednik Pšemislav Sobotka predložio je Praški apel kojim se pozivaju svi u Evropi da blagovremeno i odlučno suprotstave svim oblicima političkog i verskog ekstremizma i fundamentalizma, kao i nastojanjima da vaskrsnu negativni relikti evropske istorije.

"Od vitalnog je značaja da svi evropski političari zajedno sa građanima uvide da su poricanje da su izvršeni zločini komunizma, podrška totalitarnim sistemima, ekstremizam i rasna netrpeljivost odvratni i opasni i da treba da se kažnjavaju isto kao što su kažnjivi poricanje i umanjivanje zločina nacizma", piše u Praškom apelu.

Taj apel su podržali u svojim istupanjima na konferenciji neki od šefova parlamenata postkomunističkih zemalja, a predsednik slovenačkog parlamenta Blaž Kavčič je istakao da Slovenija podržava osudu svih totalitarnih sistema.

Domaćin te konferencije, Pšemislav Sobotka apelovao je danas na stare članice Evropske unije da ulože više napora da shvate kroz šta su prolazili građani današnje nove Evrope.

"Mi smo svesni svake, čak i skrivene opasnosti kršenja slobode i demokratije", rekao je Sobotka.

"Evropska unija nam daje veru da naša deca i buduće generacije više nikada neće doživeti ono što smo mi morali da proživimo. Zbog njih i zbog nas ne smemo da zaboravljamo", kazao je u video poruci učesnicima konferencije predsednik evropskog parlamenta Ježi Buzek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: