Dve decenije od plišane revolucije

Češka i Slovačka danas skromno i bez pompeznih proslava obeležavaju 20. godišnjicu "plišane revolucije".

Izvor: B92

Utorak, 17.11.2009.

19:03

Default images

U Pragu i drugim češkim gradovima održane su retro zabave sa scenama iz života u doba socijalizma, a proslava se završava velikim koncertom na Vaclavskom trgu, na kome će se pojaviti vođe protesta od pre dve decenije.

Nedelju dana posle pada Berlinskog zida, tog 17. novembra 1989. godine nekoliko hiljada studenata okupilo se na trgu Venceslas u Pragu uzvikujući antikomunističke parole.

Kada je pao mrak, policija ih je napala i pretukla više stotina njih, ali to nije sprečilo ni njih ni ostale građane da se u narednim danima okupljaju u još većem broju i skandiraju "Već ste izgubili".

Već 10. decembra tadašnja Čehoslovačka imala je novu vladu, a čuveni pisac i disident Vaclav Havel, 29. decembra izabran je za prvog demokratskog predsednika.

On je danas, zajedno s češkim premijerom Janom Fišerom, položio cveće na mestu brutalnog sukoba policije sa studentima.

"Kada sam držao govor na Vaclavskom trgu pred demonstrantima, osetio sam da na kraju treba da kažem nešto uzbudljivo, čak i poetski, pa sam završio rečima: 'Istina i ljubav moraju da pobede laži i mržnju'. Svih ovih 20 godina ljudi su me ismevali zbog te rečenice", kaže Havel.

Danas je na Vaclavskom trgu otvorena izložba koja sve ljude podseća na dane od pre 20 godina, a u Pragu i drugim gradovima organizovani su "trka za deficitarnom robom" i "stajanje u redu u radnjama", kako bi se građani podsetili na to kako je bilo živeti u socijalizmu.

Ipak, Češka je, uz Poljsku, jedina od bivših komunističkih država u kojoj su građani zadovoljniji sada nego za vreme komunizma.

Bivši disident Miroslav Černik nije u potpunosti zadovoljan tim kako Češka izgleda dve decenije posle pada socijalizma.

"Nisam baš presrećan zbog današnje situacije i to moram da kažem. Jeste, zadovoljan sam slobodom i ekonomskim razvojem i meni lično dobro ide, ali ipak sam zabrinut zbog mnogih stvari u državi. Mislim da smo propustili mnoge prilike", kaže on.

I sam Vaclav Havel nedavno je upozorio da se demokratija i sloboda ne smeju uzeti zdravo za gotovo i da građani treba da se paze novih i sofisticiranih načina kontrole društva.

Češka je danas, kao i većina evropskih država, pogođena svetskom ekonomskom krizom, zbog koje je pre nekoliko meseci i pala vlada premijera Topolaneka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: