CG: Deripaska otpušta 2.300 radnika

Ruska “En plus grupa“ Olega Deripaske dogovorila se sa Vladom Crne Gore o otpuštanju oko 2.300 radnika iz podgoričkog KAP-a i nikšićkog rudnika boksita.

Izvor: Beta

Utorak, 17.11.2009.

18:13

Default images

Kako je navedeno, trenutno je u obe kompanije zaposleno više od 3.900 radnika. Sporazum, koji određuje budućnost crnogorskih preduzeća, potpisali su zamenik direktora “En plusa“ Majkl Nosal i ministar privrede Crne Gore Branko Vujević.

"Vlada Crne Gore će do 31. decembra 2009. godine dati državne garancije za postojeće i buduće dugove KAP-a u visini od 135 miliona evra", navodi se u saopštenju.

"Državnim garancijama biće obezbeđena sredstva koja će omogućiti KAP-u i nikšićkom kombinatu da regulišu zaduženost pred kreditorima, da zajedno finansiraju socijalni program za otpuštenih oko 2.300 radnika, kao i da povećaju obrtni kapital", dodaje se u saopštenju koje je izdao "En plus".

Kako je predviđeno, “En plus grupa“ će predati Vladi Crne Gore polovinu svojih akcija KAP-a i nikšićkog rudnika boksita, ostavivši sebi pravo da ih ponovo otkupi.

Navodi se da sporazum precizira novu formulu za cenu struje za KAP. Do kraja 2012. godine biće povezana sa cenom aluminijuma na Londonskoj berzi metala, a pri tom će rashodi KAP-a za električnu energiju biti izračunati po novoj formuli i retrospektivno, počev od 1. januara 2009. godine.

“En plus grupa“ i Vlada Crne Gore su se dogovorili o nastavku investicionog programa za KAP, čiji obim u narednih pet godina treba da iznosi 39 miliona evra.

Dogovoreno je i da "En plus grupa" i Vlada Crne Gore do 31. decembra povuku tužbe u međunarodnim sudovima i odbace druge uzajamne pretenzije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: