Hrvatska: Predato 19 kandidatura

Izborna komisija u Hrvatskoj primila je 19 kandidatura za predsednika države, a prema nezvaničnim informacijama, samo njih 13 je predalo dovoljan broj potpisa.

Izvor: Beta

Utorak, 17.11.2009.

13:58

Default images

Rok za predaju kandidatura istekao je noćas u ponoć. Predsednik državnog izbornog povjerenstva Branko Horvatin izjavio je da će se o valjanosti kandidatura odlučiti u roku od 48 sati i istakao da će DIP već sutra pre podne izvestiti javnost o kandidaturama.

Dovoljan broj potpisa podrške, odnosno više od 10.000, predalo je 13 kandidata i to kandidati Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrija Hebrang, Socijaldemokratske partije (SDP) Ivo Josipović, Hrvatske narodne stranke (HNS) Vesna Pusić, Istarskog demokratskog sabora (IDS) Damir Kajin, kao i predsednik Privredne komore Hrvatske Nadan Vidošević i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Prema nezvaničnim informacijama, dovoljan broj potpisa su predali i bivši ministar prosvete Dragan Primorac, bivša ministarka pravde Vesna Škare Ožbolt, predstavnik Demokratske partije Srba (DPS), Srpske narodne stranke (SNS) i Nove srpske stranke (NSS) Veljko Džakula, kao i nezavisni kandidati Boris Mikšić, Josip Jurčević, Miroslav Tuđman i Slavko Vukšić.

Kod nekih kandidata je već pri predaji kandidatura uočeno da nemaju dovoljno potpisa podrške, ali nekima to nije smetalo da predaju kandidaturu.

Tako je bez ijednog potpisa podrške pred članove DIP-a došao nezavisni kandidat Jurica Tucak, zatim Slobodan Midžić, koji je novinarima rekao da je državljanin SFRJ, a funkcioner Privredne stranke Stjepan Gnječ iz Metkovića članovima DIP-a predao je nekoliko kutija praznih papira.

Zanimljivo je da je jedna kandidatura bez potpisa stigla poštom, a kandidatura Stjepana Kravarščina predata je samo s jednim potpisom.

Zbog nedovoljnog broja potpisa od kandidature je odustala, između ostalih, i kantautorka i pevačica Alka Vuica, koja je prikupila samo 8000 potpisa kao predstavnica Zelene liste.

Predsednički izbori u Hrvatskoj zakazani su za 27. decembar, a ukoliko nijedan od kandidata ne osvoji više od 50 odsto glasova izašlih na birališta, drugi krug će biti održan 10. januara 2010.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: