I optuženi iz "Čistoće" bez imovine

Radniku “Gradske čistoće“ Enveru Murseljiju, optuženom za zloupotrebu položaja, oduzet je deo imovine na osnovu Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom.

Izvor: B92

Utorak, 17.11.2009.

16:58

Default images

Murseljiju su tri stana, kuća i automobil “reno laguna" privremeno oduzeti na osnovu Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom. Murselji je optužen kao pripadnik organizovane kriminalne grupe, tzv. "đubretarske mafije" koja je zloupotrebama u tom preduzueću stekla korist od 374 miliona dinara.

Ključevi jednog od stanova Envera Murseljija od sada su "u rukama" Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom. To je samo jedan od četiri stana u Beogradu ukupne površine oko 280 kvadrata koji su mu privremeno oduzeti.

Direkcija se stara i o vozilu “reno laguna”, a Murselji će morati da dokaže da je legalno zaradio novac za kupovinu nekretnina i automobila, ili će mu imovina biti trajno oduzeta.

Murselji, koji je bio magacioner u “Gradskoj čistoći”, jedan je od 33 pripadnika grupe koja je uhapšena u novembru 2007. godine zbog zloupotrebe službenog položaja u tom preduzeću, kojom su sebi stekli korist od 374 miliona dinara.

Suđenje ovoj grupi poznatoj kao “đubretarska mafija”, počeleo je u specijalnom sudu novembra prošle godine.

Murselji, međutim, nije jedini kojem je na osnovu Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminala do sada privremeno oduzeta imovina.

Do sada je, između ostalog, trajno oduzet plac vođama zemunskog klana u Šilerovoj ulici u Zemunu, a privremeno je oduzet i deo kuće koji pripada Miloradu Ulemeku Legiji.

Prošle nedelje sud je doneo odluku o oduzimanju devet kuća, stanova i lokala od bivšeg direktora EDB-a Branislava Uskokovića.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen navodi da će trajno oduzeta imovina biti ponuđena državnim organima na korišćenje, a da će se stanovi davati u zakup.

“Osnovna ideja je da se upravo novcem od kriminalaca finansira borba protiv organizovanog kriminala. 60 odsto ukupnog novca imovine koji bude oduzeta koristiće se za pomoć MUP-u, Tužilaštvu i sudu”, najavljuje Homen.

“Ostatak novca će ići u budžet Republike Srbije za pomoć najugroženijim socijalnim delovima našeg stanovništva”, kaže on.

Homen navodi da se očekuje da do kraja godine po osnovu ovog zakona bude oduzeta imovina u vrednosti od nekoliko desetina miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: