Na granici siromaštva 700.000 ljudi

Skoro svaki deseti građanin Srbije ispod granice siromaštva. Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić najavljuje promenu zakona o sicijalnoj zaštiti.

Izvor: B92

Utorak, 17.11.2009.

13:08

Default images

U Srbiji je oko 700.000 ljudi, tj. nešto iznad devet odsto ukupne populacije u kategoriji siromašnih osoba. Da nema donacija iz inostranstva i nekih domaćih kompanija i medija, mnoge narodne kuhinje bi morale biti zatvorene. Zbog te sumorne stvarnosti, država najavljuje nova zakonska rešenja u toj oblasti.

Granica siromaštva u Srbiji su primanja manja od 8.360 dinara. Iako se ni sa nešto većim primanjima od ovog iznosa ne može preživeti, da je ta granica daleko od realnosti svesni su i predstavnici vlasti.

Zbog toga ministar rada Rasim Ljajić najavljuje novi zakon o socijalnoj zaštiti, kojim se između ostalog pomera prag siromaštva u Srbiji.

“Za sada mi imamo 63.000 porodica koje ostvaruju pravno na socijalnu pomoć, novim zakonom to će moći oko 85.000 domaćinstava da to pravo ostvari”, najavljuje Ljajić.

“Praviće se razlike i između višečlanih porodica, i onih koje imaju manje članova, a samohrane majke će ostvarivati pravo na tu pomoć koja je 20 odsto veća nego za ostale porodice”, objašnjava on.

Jedan od najvećih donatora najsiromašnijima u Srbiji je i britanska vlada. Oni su od 2001. do danas pomogli sa preko 30 miliona funti, ali, prema najavi ambasador Velike Britanije u Beogradu Stivena Vordsvorta, to nije kraj.

“Najhitniji izazov je kako osigurati da oni koji izgube posao zbog krize ne budu u kategoriji siromašnih, i da se potrebe ugoroženih i siromašnih uzmu u obzir u periodu finansijske krize”, savetuje Vordsvort.

Za potrebe najsiromašnijih Vlada Srbije će iduće godine obezbediti i dodatnih 340 miliona dinara za kupovinu namirnica za narodne kuhinje.

Kako bi za što više socijalno ugroženih obezbedili bar jedan kuvani obrok dnevno, ministar Ljajić najavljuje i olakšice za sve donatore.

“Takođe ćemo uvesti subvencionisanje za plaćanje PDV-a za sve donatore kuhinjama. Time želimo da podstaknemo sve one koji žele da pomognu a da ne plaćaju PDV. Država će za to platiti”, kaže on.

Ipak, novi zakon o socijalnoj zaštiti primenjivaće se tek od 2011. jer u budžetu za iduću godinu neće biti dovoljno novca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: