Grčka: Ceo Balkan u EU do 2014.

Zamenik šefa grčke diplomatije Dimitris Drucas izjavio je da se Grčka zalaže za priključenje zemalja zapadnog Balkana EU do 2014. godine.

Izvor: Tanjug

Utorak, 17.11.2009.

17:49

Default images

"Čvrsto verujemo da je evropskoj perspektivi zapadnog Balkana potreban novi podstrek i u tom kontekstu je novi premijer i ministar spoljnih poslova Jorgos Papandreu prošlog meseca, samo nekoliko dana po preuzimanju dužnosti, predložio osmišljavanje nove, konketne mape puta za zemlje u regionu", rekao je Drucas agenciji Tanjug.

Podsećajući da se 2014. navršava sto godina od početka Prvog svetskog rata, Drucas je rekao da "mnogi problemi Balkana vode poreklo iz 1914. godine" i da Grčka smatra da je "došao trenutak da EU - kao najveći mirovni projekat do sada - poveća svoju odgovornost u ovom kutku Evrope i pomogne zemljama regiona u njihovoj evropskoj integraciji".

Drucas je rekao da grčka vizija bržeg puta zapadnog Balkana ka EU "ima puno saveznika" i naglasio da je njeno ostvarivanje "u interesu ne samo jugoistočne Evrope, već i same EU".

Odgovarajući na pitanje o šansama Srbije da se što pre priključi EU, Drucas je podsetio da je Grčka "uvek bila snažan zagovornik učešća Srbije u evropskoj porodici" i naglasio da će vlada premijera Jorgosa Papandreua "učiniti sve što je u njenoj moći da pomogne Srbiji na putu ka njenom punopravnom mestu u EU".

"Predsednik Tadić, sa svojom vladom, za nas je pouzdan partner u tom nastojanju, kao i bliski lični prijatelj", istakao je Drucas.

Prema Drucasovim rečima, Grčka "vidi članstvo Srbije u EU kao regionalni i evropski imperativ" i ne postavlja pitanje da li, nego kada to da se ostvari.

Dimitris Drucas u sredu dolazi u posetu Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: