Unicef: Opasnost neuhranjenosti

Neuhranjenost utiče na više od trećine smrtnih slučajeva među decom mlađom od pet godina u svetu, upozorio je Unicef u najnovijem izveštaju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.11.2009.

17:58

Default images

U siromašnim zemljama, 200 miliona dece mlađe od pet godina zaostaje u razvoju pre svega zbog hronične neuhranjenosti, naveo je Unicef u izveštaju "Praćenje napretka u oblasti ishrane deteta i majke", ističući da su buduće generacije u opasnosti ukoliko se hitno ne preduzmu mere za iskorenjivanje neuhranjenosti.

Neuhranjenost često ostaje neprimećena dok ne izazove posledice, tako da se dešava da deca prividno dobrog zdravlja zapravo pate od teških zdravstvenih problema koji mogu trajno da ugroze njihovo zdravlje i razvoj, preneli su francuski mediji.

"Osobe koje su u detinjstvu patile od neuhranjenosti biće lošijeg fizičkog zdravlja tokom celog života, a njihove saznajne funkcije će, takođe, biti oslabljene, što će ograničiti njihovu sposobnost za učenje i izglede da ostvare solidna primanja od svoga rada", izjavila je izvršna direktorka Unicefa En M. Veneman.

Ističući da je neuhranjenost moguće smanjiti, čak i potpuno eliminisati, Unicef ističe da je veliki napredak učinjen u sprovođenju jeftinijih rešenja za suzbijanje neuhranjenosti kao što ponuda "mikrosastojaka" (minerali i vitamini) ugroženom stanovništvu širom sveta.

U velikoj meri je, na primer, poboljšan pristup dece jodiranoj soli i dodacima vitamina A, što je doprinelo smanjenju smrtnosti među decom i novorođenčadi, a dojenje beba majčinim mlekom do šestog meseca života se pokazalo veoma značajnim načinom za preživljavanje dece, pa čak i smanjenje smrtnosti, za 19 odsto, u siromašnim zemljama, naveo je Unicef u izveštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: