Tiodorović: Grip jenjava

Član Radne grupe za praćenje novog gripa epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da prvi talas epidemije jenjava, ali ne podjednako u svim delovima Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.11.2009.

09:54

Default images

Prema njegovim rečima, u Vojvodini veliki deo opština prijavljuje manje obolelih, u Beogradu je došlo do stagnacije i manjeg pada, dok je u centralnoj Srbiji najizraženije jenjavanje epidemije.

"Opada broja obolelih u Čačku, Kraljevu i Kragujevcu, takođe je manje obolelih u Nišu i Zaječaru, a povećeva se broj u Vranju i Leskovcu. To znači da će u južnoj Srbiji u narednih nekoliko dana taj broj dostići vrh i da će i tamo doći do jenjavanja“, naveo je on.

Tiodorović je rekao da što se tiče novog talasa epidemije postoje dve pretpostavke.

„Jedna je da ćemo imati neki period od sedam dana između dva talasa, ali nije nemoguće da s obzirom da ima mnogo osetljivih organizama, sa imunitetom koji nije razvijen prema ovom tipu gripa, da ćemo imati i to možda u roku od dva do tri dana još jedan talas, takođe blag, koji može najviše da zahvati predškolsku decu, najosetljiviji deo stanovništva“, ocenio je on.

Tiodorović kaže da roditelji, nastavnici i vaspitači u narednom periodu moraju posebno da vode računa o pojačanoj higijeni prostora i dece.

Decu koja osećaju malaksalost i imaju povišenu temperaturu iz predostrožnosti ne bi trebalo slati u škole i obdaništa, kaže Tiodorović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: