IAEA: Ima još tajnih postrojenja?

Zakasnelo priznanje Irana da poseduje drugo postrojenje za obogaćivanje uranijuma pobuđuje sumnju da u Iranu ima još tajnih nuklearnih postrojenja, navodi IAEA.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.11.2009.

19:03

Default images

U izveštaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) piše da je Iran rekao IAEA da je počeo izgradnju postrojenja u blizini grada Kom, 160 kilometara južno od Teherana, 2007. godine, ali da je ona imala dokaze da je projekat počeo 2002. godine.

Iranske vlasti su obavestile IAEA o postojanju ovog postrojenja tek u septembru ove godine.

Iran je prvi put pustio tim IAEA da obiđe postrojenje kod Koma pre tri nedelje, ali još nije dao potpune i uverljive dokaze da je njegova namena isključivo civilna, stoji u izveštaju koji je objavio Rojters.

Tim IAEA je utvrdio da se ovo postrojenje nalazi u "poodmakloj fazi" izgradnje, ali da u njemu još nema centrifuga niti nuklearnog materijala, piše u izveštaju.

Iran je rekao da je postrojenje u Komu zamišljeno kao rezerva koja će omogućiti nastavak civilnog nuklearnog programa ako mnogo veći nuklearni kompleks u Natancu bombarduju neprijatelji poput Izraela, javio je Rojters.

Međutm zapadne diplomate i stručnjaci za atomsku energiju kažu da postrojenje kod Koma sa planiranih 3.000 centrifuga ne bi imalo kapacitet da neprekidno snabdeva nuklearnu elektranu gorivom, ali da bi moglo da služi za proizvodnju jedne ili dve atomske bombe godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: