Srbima većina u tri opštine

Na lokalnim izborima na Kosovu Srbi su osvojili većinu u tri novoformirane opštine, ali izgubili u Štrpcu i Novom Brdu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.11.2009.

00:15

Default images

Predsednica komisije Nesrin Ljušta saopštila je da je najmanja izlaznost zabeležena u opštinama na severu Kosova. Za pobedu na izborima, kandidati za predsednike opština trebalo bi da dobiju 50 odsto plus jedan glas od ukupno izašlih birača. Srbi su na izborima vlast izgubili u dve opštine u kojima čine većinu - opštinama Štrpce i Novo Brdo.

Najmanji odziv bio je u opštinama na severu Kosova u kojima Srbi čine većinu, pa je tako, prema podacima Centralne izborne komisije, u Zvečanu glasalo svega 0,75 odsto.

Na lokalnim izborima Srbi su dobili vlast u tri novoformirane opštine, ali su je izgubili u dve u kojima čine većinu - u opštinama Štrpce i Novo Brdo.

U Gračanici, novoj opštini na Kosovu, gde je glasalo oko 3.500 glasača, odnosno 23,62 odsto upisanih birača, prema nezvaničnim podacima, pobedila je Samostalna liberalna stranka, a za predsednika novoformirane opštine izabran je kandidat te stranke Bojan Stojanović.

Liberalna stranka će imati i većinu među odbornicima u skupštini opštine Gračanica.

Srbi su pobedili i u dve nove opštine sa srpskom većinom u okolini Gnjilana, iako je i tamo odziv bio slab. U Ranilugu je glasalo 13,89 odsto, a u Klokotu 25,39 odsto birača, saopštila je Centralna izborna komisija u Prištini.

U Štrpcu, gde Srbi čine 70 odsto stanovništva, na birališta je izašlo 30,91 odsto birača i to više Albanaca od Srba, čime su dobili većinu odbornika u skupštini.

U drugi krug izbora za predsednika opštine Štrpce ulaze kandidat Demokratske partije Kosova i srpske Samostalne liberalne stranke, pokazuju nezvanični podaci. U Novom Brdu, gde Srbi takođe čine većinu, glasalo je 25,64 odsto glasača, ali su Albanci dobili većinu među odbornicima.

Tačijeva partija proglasila pobedu

predsednik DPK Hašim Taèi (FoNet,arhiva)
Od sedam većih opštinskih centara, Demokratska partija Kosova Hašima Tačija proglasila je pobedu u Gnjilanu, Uroševcu i Prizrenu.

Potpredsednik te partije Hajredin Kuči je na konferenciji za novinare rekao da je DPK povećala broj opština u kojima je pobedila ili ušla u drugi krug glasanja.

Alijansa za budućnost Kosova je proglasila pobedu u opštinama Peć i Đakovica, dok je generalni sekretar Alijanse za budućnost Kosova Bruim Ramadani rekao da vode u 16 opština.

U najvećoj katastarskoj sredini na Kosovu, u Prištini, pobedu za gradonačelnika proglasio je Demokratski savez Kosova, sa kandidatom Isom Mustafom.

Demokratski savez Dardanije je objavio da vodi u trci za predsednika opštine Vitina i da očekuje da koalicija sa Alijansom Novo Kosovo uđe u drugi krug glasanja u opštinama Peć, Đakovica, Uroševac i Gnjilane.

Na lokalnim izborima na Kosovu je glasalo oko 700.000 ili nešto više od 45 odsto od milion i po birača, saopštila je Centralna izborna komisija u Prištini po završetku lokalnih izbora koje su prvi put raspisale privremene kosovske institucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: