Tiodorović: Vakcina oko 8. decembra

Prve količine vakcina protiv novog gripa u Srbiji očekuju se oko 8. decembra, izjavio je član Radne grupe za borbu protiv novog gripa Branislav Tiodorović.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.11.2009.

17:56

Default images

Moguće je da će prve isporuke biti 600-700 000 vakcina, "što će nam dati šansu da zaštitimo najugroženiji deo stanovništva", kazao je Tanjugu Tiodorović, koji je predsednik Komisije za nabavku vakcine.

Govoreći o vakcinaciji osoba sa slabim imunitetom i malignim oboljenjima, Tiodorović je kazao da lekar koji prati pacijenta obolelog od malignih, kardiovaskularnih, ili bolesnika na dijalizi, mora dati mišljenje i, ukoliko bude potrebno, ti pacijenti će biti dva puta vakcinisani kako bi im imunitet bio ojačan.

"Razvoj bolesti nije svuda isti. To znači da, ako lekar koji prati njihovo oboljenje smatra da tog trenutka imaju pad imuniteta, što je slučaj kod bubrežnih bolesnika na dijalizi, onda ćemo, u dogovoru sa lekarom koji vodi njihovu bolest, davati i dve doze vakcine", kazao je Tiodorović.

Govoreći o tome kako zaštititi decu starosti ispod šest meseci, koja ne bi smela da se vakcinišu, on je rekao da bi trebalo da se vakcinišu oni koji s njima najčešće dolaze u kontakt, a to su, pre svega, njihovi roditelji i starija deca u kući.

"Na taj način bi ta mala deca, do šest meseci, mogla da budu zaštićena", kazao je Tiodorović.

Republički zavod za zdravstveno osiguranje potpisao je u petak, 13. novembra, sa švajcarskom kompanijom "Novartis" ugovor o nabavci vakcina protiv gripa A (H1N1).

Prema ugovoru, kompanija "Novartis" dužna je da, u roku od 25 dana, isporuči prvu količinu od 500.000 doza vakcina, a kompanija je dala obećanje da će učiniti sve da vakcine isporuči pre ugovorenog roka.

Ostala dva i po miliona doza biće isporučeno u tri tranše - 30. januara, 27. februara i 20. marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: