Saučešća povodom smrti patrijarha

Više državnika i predstavnika verskih zajednica, uključujući i predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva, uputili su saučešće zbog smrti patrijarha Pavla.

Izvor: FoNet

Ponedeljak, 16.11.2009.

15:30

Default images

Predsednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev uputio je izraze saučešća povodom smrti patrijarha srpskog Pavla, navodeći da je "njegov pogvig bio primer blagorodnog i samopožrtvovanog služenja crkvi i otadžbini i brige za potrebe i interese svoga naroda".

"Period boravka patrijarha Pavla na pećkom tronu podudario se sa najtežim iskušenjima koja su njegovim sunarodnicima pala u deo. Oni su u Srpskoj pravoslavnoj crkvi nalazili i nalaze moralnu podršku, crpu duševnu snagu, toliko neophodnu za kreativan razvoj društva i jačanje državnosti", navodi se, između ostalog, u telegramu saučešća predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

Istovremeno, kako prenosi Itar-Tas, ruski predsednik je uputio telegram saučešća i "čuvaru patrijaršijskog trona", mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, u kojem je istaknuto da je "dug i težak životni put upokojenog poglavara SPC bio blisko povezan sa sudbinom njegove pastve".

Crnogorski premijer Milo Đukanović uputio je Svetom sinodu Srpske pravoslavne crkve telegram saučešća povdom smrti patrijarha Pavla.

U telegramu se navodi da su SPC i njeni vernici izgubili "duhovnog vođu koji je svojim načinom života, mudrošću i blagošću pomerio granice duhovnog poimanja sveta, čime je zaslužio trajno poštovanje."

"Smrt patrijarha Pavla gubitak je za celi pravoslavni svet i za sve ljude dobre volje. Ova vest rastužila je i građane Crne Gore, koji su duboko uvažavali njegov duhovni put utemeljen na svevremenim hrišćanskim vrlinama i negovanju neprolaznih vrednosti čovečanstva", naveo je crnogorski premijer u telegramu.

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov uputio je saučešće predsedniku Tadiću povodom smrti poglavara Srpske pravoslavne crkve.

"Vest o smrti patrijarha Pavla primio sam sa dubokom tugom. Iskreno žalim zbog velikog gubitka za vas, vašu zemlju i prijateljski srpski narod", rekao je makedonski predsednik.

"Ubeđen sam da će lik i delo njegove svetosti kao osobe velikog autoriteta u pravoslavnom svetu ostati duboko urezani u memoriji srpskog naroda", navodi se u telegramu makedonskog predsednika predsedniku Tadiću.

Predsednik Hrvatskog sabora Luka Bebić uputio je danas saučešće svim vernicima Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj povodom smrti patrijarha Pavla.

"U ime svih poslanica i poslanika Hrvatskog sabora, kao i u moje lično ime, izražavam saučešće svim vernicima SPC u Republici Hrvatskoj povodom smrti patrijarha Pavla", naveo je Bebić u poruci.

Istakao je da je u dve decenije, tokom kojih je bio na čelu SPC, patrijarh Pavle svojim delovanjem i uticajem ostavio dubok trag na ovim prostorima, kao i da će "zauvek ostati zabeleženo i da je snažno brinuo za pravoslavne vernike s područja Republike Hrvatske, iz koje je i sam bio rođenjem".

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić uputio je pismo saučešća Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve, episkopima, sveštenstvu i svim vernicima povodom smrti patrijarha Pavla.

"Sa žaljenjem sam primio vest o smrti Njegove svetosti patrijarha Srpske pravoslavne crkve gospodina Pavla. Stoga vas molim da u ime Predsedništva BiH, naroda BiH i moje lično ime, primite izraze najiskrenijeg saučešća", saopšteno je iz Predsedništva BiH.

Telegram saučešća Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve, mitropolitima, episkopima, sveštenstvu i svim vernicima uputio je i srpski član u Predsedništvu BiH Nebojša Radmanović.

"Povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Pavla, u svoje ime upućujem Vam izraze najdubljeg saučešća. Svi Srbi, vernici pravoslavne vere, kao i drugi ljudi dobre volje u BiH, sa tugom i bolom su primili vest o smrti Njegove Svetosti patrijarha srpskog gospodina Pavla", kaže se u Radmanovićevom telegramu saučešća.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko uputio je u ime građana te zemlje i svoje lično ime predsedniku Srbije Borisu Tadiću i celom narodu Srbije izraze saučešća povodom smrti patrijarha Srpske pravoslavne crkve Pavla.

“Sa dubokim žaljenjem u Belorusiji smo primili vest o smrti svetog patrijarha srpskog Pavla, koja predstavlja nenadoknadiv gubitak za pravoslavni svet“, navedeno je u Lukašenkovoj poruci, prenela je pres služba beloruskog predsednika.

Bratstvo srpskog manastira Hilandar na Svetoj gori uputilo je pismo čuvaru patrijarškog trona, mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, u kome je izrazilo duboku žalost zbog smrti patrijarha Pavla.

"Sveštena obitelj Presvete Bogorodice Hilandarske izražava svoje molitveno saosećanje sa punotom Svete Srpske pravoslavne crkve povodom usnuća u Gospodu njenog Svjatejšeg Patrijarha Pavla, svima nam ljubljenog duhovnog oca i arhipastira", kaže se u pismu upućenom mitropolitu Amfilohiju, objavljenom na zvaničnom sajtu hilandarske lavre.

"Teško je govoriti dostojnim rečima u pohvalu ovoga muža, ljubitelja vrline, kojeg po skromnosti prepoznaje čitav svet, koji je bio uteha i podstrek svom stradalom rodu, koji je bio obrazac svima koji se odriču od traženja ovozemaljskih počasti da bi našli Hrista", kaže se u pismu koje je je u ime bratstva potpisao iguman manastira Hilandar, arhimandrit Mojsije.

Patrijarh Rumunske pravoslavne crkve Danijel uputio je telegram saučešća Srpskoj pravoslavnoj crkvi povodom smrti patrijarha Pavla.

"Sa dubokim hrišćanskim bolom primili smo vest o smrti patrijarha Srbije Pavla, mudrog i duhovnog pastira", navodi se u poruci rumunskog patrijarha Danijela.

U poruci se naglašava da je patrijarh Pavle "Bogu služio tokom celog života, često u teškim uslovima za Srpsku pravoslavnu crkvu".

"Smrt srpskog patrijarha predstavlja tužni trenutak, ne samo za Srpsku pravoslavnu crkvu, već i za nas koji smo se s njim više puta lično sastajali", navodi se u poruci patrijarha Danijela.

Hrišćanska adventistička crkva takođe je izrazila saučešće Sinodu Srpske pravoslavne crkve i njenim vernicima povodom smrti patrijarha srpskog Pavla.

"Smrt patrijarha Pavla, velikog čoveka mira, razumevanja, prihvatanja, tolerancije i mudrosti je gubitak za sve ljude koji poštuju i cene ljude i hrišćanske vrednosti", kaže se u saopštenju Hrišćansko-adventističke crkve.

"Sinodu SPC i svim vernicima SPC u zemlji i inostranstvu izražavamo naše duboko i iskreno saučešće. Neka Božja uteha i zaštita bude nad svim ožaložćenima", stoji u saopštenju.

Ambasada Francuske u Srbiji uputila je saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskom narodu zbog smrti patrijarha Pavla.

"U ovim tužnim trenucima, francuska ambasada izražava svoje najdublje saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi i upućuje izraze prijateljstva i solidarnosti srpskom narodu. Neka Njegova svetost počiva u miru", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: