Hrvatska daje dokumenta Srbiji

Hrvatska će Srbiji dati prevedena dokumenta evropskog zakonodavstva kada Srbija započne pregovore o članstvu u EU, kaže ambasador Hrvatske Željko Kuprešak.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 16.11.2009.

19:08

Default images

"Mi ćemo dati, nećemo pozajmiti, već ćemo dati naš prevod pravnih tekovina EU (acquis communautaire) u vreme kada vama to bude potrebno. Do onog trenutka dok ne postanete kandidati i ne počnete proces pregovaranja, to vam nije potrebno", rekao je Kuprešak u intervjuu za emisiju “Evronet“ Produkcijske grupe Mreža.

Ustupanje oko 200 000 stranica hrvatskih prevoda evropskih zakona, što bi Srbiji donelo uštedu od oko milion evra, bilo je najavljeno u martu ove godine, tokom posete tadašnjeg hrvatskog premijera Ive Sanadera Beogradu.

Hrvatski ambasador Kuprešak rekao je da će to obećanje biti ispunjeno.

Govoreći o regionalnoj saradnji, Kuprešak je istakao da su susedski odnosi u prvom planu i da je Hrvatska spremna da pomogne državama zapadnog Balkana da ubrzaju proces pridruživanja.

Kada je reč o pregovorima Hrvatske i EU o članstvu, Kuprešak je izrazio očekivanje da će do kraja ove godine biti otvorena i preostala poglavlja. Hrvatska trenutno pregovara o 28 od ukupno 35 poglavlja, koliko je predviđeno pregovaračkim procesom.

Hrvatska je stekla status kandidata za članstvo u EU 2004, a pregovore o člantvu počela je 2005, nakon izručenja haškog optuženika Ante Gotovine Haškom tribunalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: