Merkelova: Deblokirati sporazum

Nemačka smatra da je Srbija ispunila uslove za primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 16.11.2009.

13:57

Default images

Ona je, posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, poručila da bi Srbija trebalo da podnese kandidaturu za članstvo u EU pošto taj sporazum stupi na snagu. Nemačka kancelarka je ocenila da je to "logičan redosled" poteza i najavila da će Nemačka ostati u kontaktu sa svojim evropskim partnerima, koji smatraju da ti uslovi još nisu ispunjeni.

"Po našem mišljenju, taj sporazum može da stupi na snagu i razgovaraćemo sa partnerima koji misle da još nisu ispunjeni uslovi. A onda može da se podnese kandidatura."

Merkelova je rekla da poštuje politiku koju predsednik Srbije vodi kako na unutrašnjem planu, tako i u regionu zapadnog Balkana.

Srbija želi da podnošenjem kandidature nestane svaka dilema o strateškom pravcu kojim ona ide i da potvrdi da za njenu evropsku integracije nema alternative, poručio je predsednik Srbije BorisTadić.

"Evropski partneri sugerišu da bi kandidatura trebalo da sledi posle odmrzavanja Prelaznog trgovinskog sporazuma, zato je važno da se to što pre dogodi", rekao je Tadić.

"Nama je potrebna podrška naših partnera da što pre dođe do odmrzavanja Prelaznog sporazuma, presvega imajući u vidu činjenicu da Srbija čini sve da saradnja sa Haškim tribunalom i hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića budu okončani. Verujem da će nakon sledećeg izveštaja Serža Bramerca, glavnog tužioca Haškog tribunala, biti moguće i odmrzavanje sporazuma i podnošenje kandidature do kraja godine", rekao je on.

Tadić je naglasio da Kosovo ostaje jedina tačka u kojoj Srbija i Nemačka nemaju isti stav i ponovio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova. Merkelova je na početku konferencije za novinare izrazila saučešće srpskom narodu povodom smrti patrijarha Pavla, ističući da je to izazvalo osećaj tuge u Srbiji i da je izraze saučešća prenela i predsedniku Srbije.

Ona je rekla da je u razgovoru bilo reči i o bilateralnoj saradnji, u kojoj je učinjen veliki pomak i ukazala na značaj današnjeg potpisivanja memoranduma o saradnji elektroprivreda iz dve zemlje.

Tadić je ocenio da su srpsko-nemački odnosi u uzlaznoj liniji i da je ovaj sporazum između energetskih kompanija bitan i za privredni razvoj Srbije i za nemačke kompanije.

On je rekao da je bilo reči i o saradnji u železničkom transportu, na pravcu Koridora 10.

Tadić je dodao da je sa Angelom Merkel razgovarao i o Bosni i Hercegovini i poručio da Srbija u potpunosti poštuje integritet te zemlje i ostaje privržena pregovaračkom procesu.

"Srbija brani integritet svake zemlje, a posebno susedne i protivi se podelama, ali dogovor moraju da postignu sva tri naroda u BiH", naglasio je Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić sastali su se ranije danas i sa nemačkim šefom diplomatije Gvidom Vesterveleom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: