Saučešća iz zemalja regiona

Povodom smrti patrijarha srpskog Pavla, saučešće su uputili brojni šefovi vlada i država regiona.

Izvor: FoNet, Beta

Nedelja, 15.11.2009.

19:41

Default images

Izrazi saučešća Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenim vernicima stigli su od predstavnika vlasti u Bosni i Hercegovini, odnosno Republici Srpskoj, premijera Crne Gore kao i od predsednika i premijerke Hrvatske.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik uputio je telegram najdubljeg saučešća Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve (SPC), sveštenstvu, monaštvu i vernicima.

"U ime Vlade RS i u svoje lično ime upućujem izraze najdubljeg saučešća povodom smrti Njegove svetosti patrijarha Pavla, koji je u najtežim vremenima sveto i jevandjelski služio Bogu, Crkvi i narodu", navodi se u telegramu saučešća.

Predsedavajući Saveta ministara Bosne i Herecegovine Nikola Špirić uputio je izraze najdubljeg saučešća Svetom arhijerejskom Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i vernom pravoslavnom srpskom narodu povodom smrti patrijarha Pavla.

"Smrt patrijarha srpskog Pavla veliki je gubitak za SPC, srpski narod i celi hrišćanski svet", kaže se u telegramu saučešća i dodaje da je patrijarh Pavle svojim postojanjem obeležio ovo vreme, promovišući pravoslavne vrednosti na najbolji mogući način.

Špirić u telegramu navodi da su SPC i srpski narod izgubli velikog čoveka, koji je svoj život posvetio pravdi, ljudskosti i miru.

Telegrame saučešća, povodom smrti srpskog patrijarha Pavla, uputili su i predsednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović i potpredsednik RS Adil Osmanović.

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić uputio je poruku saučešće Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve i episkopima, sveštenstvu i vernicima SPC u Hrvatskoj povodom smrti patrijarha Pavla, saopštio je večeras Mesićev kabinet.

"Smrt patrijarha Pavla velik je gubitak za SPC jer je on, uz brojne zasluge za svoju crkvu i narod, bio pre svega čovek koji je iskreno verovao u snagu Božjeg dobra u ljudima, doprinevši svojom pastirskom brigom u vremenima koja su bila bolna i za mnoge vernike SPC da bi se došlo do mira i otvorili putevi dijaloga i međusobnog poštovanja između ljudi i naroda", kaže se u poruci saučešća.

"Kao čovek rođen u Hrvatskoj, s osobitom se brigom starao o duhovnom dobru srpskih pravoslavnih vernika u Hrvatskoj, zauzevši se posle rata za duhovni i vaskoliki napredak SPC u Hrvatskoj. Bio je, uz to, čovek ekumenski otvoren, uvek spreman na dijalog, uživajući poštovanje crkvenih dostojanstvenika i vernika drugih hrišćanskih crkava", navedeno je u saučesću.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor uputila je saučešće svim vernicima Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj povodom smrti patrijarha srpskog Pavla, saopštio je kabinet premijerke.

"Sa žaljenjem sam primila vest o smrti Njegove svetosti, poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Pavla. Patrijarh Pavle obeležio je poslednje skoro dve decenije na čelu SPC, pri čemu se posebno starao i za pravoslavne vernike u Hrvatskoj, iz čijeg je korpusa i sam potekao. Svim vernicima SPC u Hrvatskoj izražavam iskreno saučešće u ime hrvatske vlade i svoje lično", navedeno je u saučešću.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je telegram saučešća Srpskoj pravoslavnoj crkvi, povodom smrti patrijarha Pavla.

"Posvećenost patrijarha Pavla crkvi i vjernicima kroz blagu riječ i poruku ostaće pamćena i poštovana", kaže se u telegramu Vujanovića.

Bivši predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović izjavio je Tanjugu da mnogo žali zbog smrti patrijarha Pavla, za koga je rekao da je bio "sveti čovek".

Marović je rekao da je upokojeni patrijarh za njega "bio sveti čovjek, čovjek koji sija mudrošću, sija dobrotom i sija ljubavlju".

"I svi smo bili bolji u njegovoj blizini, i svi ćemo biti siromašniji njegovim odlaskom. Upokojeni patrijarh nikad nije tražio, a davao je svima koji su htjeli da čuju i vide", rekao je Marović.

Patrijarh srpski Pavle preminuo je danas u snu, u 10:45 časova, u Vojnomedicinskoj akademiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: