Zastava: Proizvodnja za dve nedelje

Proizvodnja u "Zastavi" počeće za dve nedelje, a u međuvremenu isporuka "punta" teći će nesmetano, kaže državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nebojša Ćirić.

Izvor: B92

Nedelja, 15.11.2009.

12:49

Default images

Uzrok i visina materijalne štete posle požara u pogonima fabrike "Zastava automobili" trebalo bi da budu poznati najkasnije sutra. Državni sekretar u ministarstvu ekonomije Nebojša Ćirić, gostujući u Vestima TV B92, rekao je da će vrlo brzo početi sanacija štete, i da su prve procene da bi proizvodnja u fabrici mogla ponovo da počne za dve nedelje.

On je naveo da se u “Zastavi” trenutno nalazi oko 1.300 novih vozila, što je količina koja bi trebalo za 15 do 20 dana da bude isporučena kupcima.
"Građani koji sada naruče 'punto', dobiće ga na vreme. I pored činjenice da ćemo 15-tak dana imati privremenu obustavu proizvodnje, isporuka 'punta' će se nastaviti nesmetano", dodao je državni sekretar.

Ćirić je pohvalio angažovanje vatrogasne brigade koja je, kako je rekao, "u rekordnom roku odgovorila na vanrednu situaciju i ugasila požar".

Šteta od požara će se verovatno pokriti iz osiguranja, rekao je Ćirić, ali ukoliko bude bilo potrebno, Vlada Srbije će pomoći “Zastavi”, jer je fabrika i dalje u državnim rukama.

On je rekao i da su ljudi iz “Fijata” odmah po izbijanju požara bili na licu mesta spremni da pomognu.

Možete pogledati celo gostovanje Nebojše Ćirića u Vestima TV B92:

Zastava: Proizvodnja nakon istrage

"Zastava vozila" ima plan za obnavljanje proizvodnje, ali on neće biti operativan dok se ne završi istraga jučerašnjem požaru, kaže direktor Zoran Radojević.

"Postoje varijante za brzo osposobljavanje proizvodnje, ali čekamo da se završi istraga i da imamo detaljnu dijagnozu nastale štete", rekao je Radojević.

Prema njegovim rečima potrebno je da se sagleda kompletna situacija i svi detalji u vezi sa oštećenjima kako bi se prema tome utvrdile mogućnosti da se premoste problemi i nastavi proizvodnja “punta”.

"Očekujemo da će tokom dana biti završena istraga, posle čega ćemo početi sa raščišćavanjem pogona", rekao je Radojević.

On je naveo da je šteta od požara velika i da je on zahvatio površinu od 700 kvadratnih metara.

Najveća šteta je, međutim, što je blokirana traka u oba pravca, od Lakirnice i Montaže i proizvodnja je zaustavljena naveo je on.

U požaru koji je izbio juče u kragujevačkoj fabrici automobila na liniji za proizvodnju punta, oštećen je transporter za prenos školjki iz Lakirnice u Montažu, elektro, mašinske i upravljačke instalacije, a izgorelo je osam školjki za "punto".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: