Bez viza povoljniji aranžmani

Nakon ukidanja viza za građane Srbije, turističke agencije najavljuju povoljnije aranžmane za putovanje u zemlje EU.

Izvor: B92

Nedelja, 15.11.2009.

18:51

Default images

Iz Brisela je nedavno stigla poruka da je ukidanje viza za države Evropske unije Srbiji i njenim građanima božićni poklon koji će stići već 19. decembra. Vest da ćemo putovati bez viza obradovala je sve građane, ali i turističke agencije koje obećavaju povoljnije aranžmane.

Putovanje bez viza posle skoro dve decenije ponovo će postati stvarnost. Turističke agencije već trljaju ruke.

Njima je ove godine zbog krize posao u proseku opao za 30 odsto, a vest o viznoj liberalizaciji je, kako kaže Aleksandra Radeč iz agencije "Konte", nešto što su dugo čekali.

“Dugo smo čekali i dočekali taj trenutak, ja se zaista nadam da ćemo imati više putnika”, očekuje ona.

“Onog trenutka kada vize budu ukinute, putnici iz Srbije će naučiti šta to znači ‘last minit’ ponuda. Zaista, oni koji u poslednjem trenutku budu mogli da priušte kada i gde će putovati moći će da iskoriste tu ‘last minit’ ponudu koja je mnogo povoljnija nego ova regularna ponuda”, objašnjava Aleksandra Radeč.

“Last minit” putovanja su aražmani koji nisu u redovoj ponudi prodati, pa se njhova cena spušta do tačke isplativosti za agenciju.

Svestan da mnogi građani nemaju novca za željeni odmor, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Radisav Stanković kaže da će putovanja preko agencija biti povoljnija nego da ih građani sami organizuju.

“Razmeniti iskustva sa svojim dosadašnjim turističkim agencijama jer biće onih koji će misliti da sami mogu da urade više, to je zabluda, jer profesionalci, ako su pravi, oni će napraviti prave aražmane, najpovoljnije i najkvalitetnije”, poručuje Stanković.

Doček Nove godine u evropskim metropolama, letovanja u Španiji i Grčkoj, zimovanje na Alpima, građani mogu jeftinije da priušte i kupovinom na sajmu turizma, ali i pomoću kredita, navodi Dejan Stanković iz agencije "Kalodukas".

“Ta neka činjenica o ekonomskom pložaju putnika nije nešto uslovljavala cenu, odnosno agentsku proviziju samih agencija”, kaže on.

”Lično verujem da će se pojaviti paket kreditnih aranžmana, odnosno dogovora sa bankama, gde će se putovanja ponuditi na veći broj rata. To će biti aranžmani vezani ugovorom sa bankama”, najavljuje on.

Oko 70 odsto mladih nikada nije otišlo u inostranstvo. Trenutno državljni Srbije mogu da putuju bez viza u četiri evropske zemlje - Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Hrvatsku i Albaniju - a u svetu u svega 32 države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: