Oduzimanje imovine Uskokoviću

Bivšem direktoru EDB-a Branislavu Uskokoviću i članovima njegove porodice, odlukom Okružnog suda u Beogradu biće privremeno oduzeto više stanova, kuća i lokala.

Izvor: B92

Petak, 13.11.2009.

14:09

Default images

Uskokoviću i članovima njegove najuže porodice privremeno su oduzeti stan u Molerovoj 54, kuća u Petrogradskoj ulici 3, kuća i tri zgrade u Bulevaru kralja Aleksandra 161, kuća sa lokalom u Ulici Baje Sekulića 31, kuća u Topolskoj 4, stan u Bulevaru kralja Aleksandra 278/25, stan u Baba Višnjinoj 46, kuća-lokal u Darvinovoj 20 i stan u Kičevskoj ulici 19.

Privremeno oduzimanje imovine, kako je navedeno u saopštenju, trajaće do donošenja odluke po zahtevu za trajno oduzimanje imovine, a deo zahteva Okružnog javnog tužilastva u Beogradu koji se odnosio na druge nepokretnosti je odbijen.

Okružno javno tužilaštvo podnelo je zahtev za privremeno oduzimanje imovine od Uskokovića i članova njegove najuže porodice s obzirom na to da se pred Okružnim sudom u Beogradu vodi krivični postupak protiv njega zbog zloupotrebe službenog položaja, kao i na osnovu finansijske istrage koju je sprovelo tužilaštvo.

Tokom ročišta, koje je započeto 27. oktobra, saslušani su tužilac i lica od kojih je zatraženo privremeno oduzimanje imovine, razmatrana je obimna pisana dokumentacija pribavljena tokom finansijske istrage kao i dokazi o legalnim primanjima svih lica.

Imajući u vidu i krivični postupak koji se vodi protiv Uskokovića, sud je odluku o privremenom oduzimanju imovine doneo na osnovu Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, istaknuto je u saopštenju.

Uskoković negira navode optužnice

Branislav Uskoković odbacio je danas navode optužnice koja ga tereti za zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje službenih isprava.

Iznoseći odbranu, Uskoković je negirao da je izvršio krivična dela za koja ga tereti optužnica, navodeći da je on bio generalni direktor tog preduzeća sa 3.000 zaposlenih radnika i da se nije mešao u posao radnika.

"Te poslove koje mi pripisuje tužilaštvo ja nisam radio, niti sam mogao da radim. Ja sam dejstvovao preko tima direktora sektora i nije mi jasno kome sam to davao naloge", kazao je on.

Uskoković je negirao tačku po tačku optužnice koja ga tereti da je zloupotrebama u poslovanju oštetio EDB i državu za 24 miliona dinara i da je od tog novca kupovao nekretnine.

On je najavio da će tokom ponovljenog postupka pozvati svedoke koji nisu saslušani tokom prvog suđenja, među njima i bivšeg direktora u EDB-u Slobodana Petrovića, za koga tvrdi da je po njegovom nalogu postavljena jedna sporna trafo-stanica, a koju tužilaštvu njemu stavlja na teret.

Prvom optužnicom, pored Uskokovića, obuhvaćeni su bili Stevan Lakovski i Slobodan Marković, kojima se ne sudi u ponovljenom postupku i oni će biti saslušani kao svedoci.

Okružni sud u Beogradu je, oktobra 2006. godine, prvostepeno osudio Uskokovića na devet godina zatvora, zbog zloupotrebe službenog položaja, falsifikovanja službenih isprava i nesavesnog rada, ali je tu presudu Vrhovni sud Srbije ukinuo i naložio novo suđenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: