Kon: Epidemija pod kontrolom

"Ukrajinski i meksički scenario ne mogu da nam se dese. Preduzeli smo sve da otkrijemo pojavu novog gripa na vreme", kaže epidemiolog Predrag Kon.

Izvor: B92

Petak, 13.11.2009.

01:00

Default images

"Da nismo imali epidemiološki nadzor, ne bismo ovih osam smrtnih ishoda povezali sa gripom, već bismo mislili da su umrli od drugih bolesti", rekao je Kon za "Danas". Prema njegovim rečima, produžetak jesenjeg raspusta pokazao se delotvornim, a već su prvi dani praćenja kretanja gripa na dnevnom nivou pokazali smanjenje obolevanja u školskom uzrastu.

On naglašava da je 100 puta manji rizik ukoliko se vakcina primi, nego bez nje.

Kon je uveren da od medija zavisi koliko će stanovnika biti obuhvaćeno. Vakcinacija, koja će početi u decembru, treba da odloži nagli porast broja obolelih, ali i da spreči smrtnost.

On dodaje da se novi virus, poput H1N1, prenosi lako, jer niko nema imunitet da ga zaustavi, a već kada bude vakcinisano 500.000 osoba, situacija će biti drugačija, jer će dve nedelje po primljenom cepivu isto toliko stanovnika biti imunizovano.

"Ima šanse da uradimo sve na vreme. S praćenjem situacije i uspostavljenim merama, bitno možemo da usporimo proces" , rekao je Kon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: