Izmena namene zemljišta Luke

Skupština grada Beograda usvojila je izmene i dopune Generalnog urbanističkog plana Beograda kojim je, među ostalim, promenjena namena zemljišta u Luci Beograd.

Izvor: B92

Petak, 13.11.2009.

13:59

Default images

Za izmene je glasalo 56 odbornika vladajuće koalicije i Liberalnodemokratske partije, a protiv njih je bilo 30 odbornika. Odbornici opozicije tvrdili su tokom rasprave da se to čini kako bi se omogućilo vlasniku kompanije "Delta", Miroslavu Miškoviću, da na 2,5 miliona kvadratnih metara Luke Beograd gradi poslovno-stambeni prostor.

Izmenama i dopunama GUP-a predviđeno je da se u Luci zadrže saobraćajne i robno-transportne aktivnosti koje su u funkciji Luke Beograd, a da se deo oslobođenog prostora površine od oko 70 hektara, koji je sada zauzet proizvodnim, skladišnim i saobraćajnim aktivnostima, transformiše u komercijalne namene.

Predsednik Skupštine grada, član Socijalističke partije Srbije Aleksandar Antić, rekao je da shvata bojazan da izmena namene zemljišta ide naruku vlasniku, ali da to ne pogoduje tajkunima, već Gradu, koji je upisan kao vlasnik većine zemljišta.

Izmenama Generalnog plana, poslanici Skupštine grada su praktično omogućili vlasnicima preduzeća Luka Beograd da umesto industrijskim zemljištem koje je namenjeno za obavljanje lučke delatnosti sada raspolažu sa 70 hektara gradsko-građevinskog zemljišta na kojem će moći da grade stanove.

Da će se tako nešto dogoditi i da će na taj način budžet, odlukama države, biti ponovo oštećen bilo je objavljeno u serijalu emisije "Insajder" -"Službena zloupotreba" u maju ove godine.

Tada su predstavnici države, međutim, tvrdili da se tako nešto neće dogoditi sve dok se ne reši spor između Skupštine grada i Luke Beograd o tome ko raspolaže sa oko 200 hektara ekskluzivnog zemljišta.

Iako taj spor nije rešen, Skupština je izglasala izmene GUP-a. Prema poslednjoj odluci suda, grad je uknjižen na 117 hektara, dok ostatak pripada vlasnicima Luke Beograd. Do tog zemljišta Miškovic i Beko došli su kupovinom preduzeća Luka Beograd.

Problem sa zemljištem Luke Beograd nastao je još 2005. godine kada je Vlada Vojislava Koštunice odlučila da proda svoje akcije u tom preduzeću, iako se već tada znalo za plan da će Luka biti izmeštena.

. Do danas niko nema odgovor na pitanje zašto predstavnici nadležnih institucija nisu prvo doneli odluku o izmeštanju luke pa onda hektare zemljišta dali na licitaciju čime bi mnogo više novca otišlo u budzet .

"Ovo je još jedna nova faza realizacije onoga što su novi vlasnici Luke zajedno sa organima vlasti dogovorili još pre nekoliko godina, o čemu je detaljno Savet za borbu protiv korupcije detaljno pisao u svom izveštaju pre dve godine, dostavio Vladi i Tužilaštvu. Da je Tužilaštvo reagovalo i ispitalo sve te činjenice, jer mislim da to zaslužuje da bude tretirano kao organizovani kriminal, naravno, ne bi ovde bila sistemska korupcija, da se ona ne odvija na taj način", kaže za B92 predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać.

"Ono što je sigurno je da se te odluke donose na štetu opšteg interesa, Grada i države, jer ono što treba da se vidi, a što se ne vidi iz ovakvih odluka je ekonomska analiza koliko to zaista košta grad. Nesporno je da se Luka može premeštati na obale Dunava i to mora da se zna jer su država i Grad ulagali decenijama, koliko će koštati to što će Beograd izgubiti luku", navodi Baraćeva. Izmenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana Beograda definisane su trase novih saobraćajnica - Prvomajska ulica, Ulica partijarha Dimitrija, put Novi Beograd - Obrenovac kroz Surčinsko polje i koridori: deonice autoputa E70 (Bubanj potok - Vinča, Avalski put i banatska obilaznica).

Uvedeni su "privredni parkovi", kao nove ponude velikih kompleksa na izvodnim saobraćajnim pravcima, a transformisane su i privredne lokacije u centru grada koje se ne koriste u komercijalne, stambene i javne sadržaje.

Planom je urađena i prenamena zemljišta, tako da su znatno povećane zelene javne površine, kao i reorganizacija sportsko-rekreativnih kompleksa radi unapređenja turizma i rekreacije građana.

Javna rasprava o Izmenama i dopunama Generalnog plana Beograda održana je u martu. Tada je pristiglo više od 300 primedaba, od kojih su mnoge i usvojene.

Sekulić: Urbanistički plan u korist Beograda

Gradski javni pravobranilac Strahinja Sekulić izjavio je da je novi urbanistički plan rađen u korist Beograda i da će gradu pomoći da u svoju korist reši sporne imovinsko-pravne odnose.

"Novi Generalni urbanistički paln, koji obuhvata i područje Luke Beograd nije rađen u bilo čijem interesu, već u interesu Beograda, a urbnističko planiranje Luke ne zadire u imovinsko-pravne odnose koje su predmet spora između Luke Beograd i grada Beograda", rekao je Sekulić povodom optužbi da je plan urađen u interesu pojedinaca.

Urbanističko planiranje ne utiče na imovinsko-pravne odnose, novi plan ide u prilog Beograda i pomaže i u sporu pred sudom, naveo je Sekulić.

"Grad Beograd se neće povući iz tog spora i insistiraće da se okonča u njegovu korist", kazao je on i dodao da grad Beograd ima i druge mogućnosti da reši taj spor u svoju korist.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: